Mangópürés mákos monodesszert (félgömb)
KolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy mangópürés mákos monodesszert.
Amikor sikerült beszereznem egy szilikon sütőformát, már tudtam, hogy a kedvenc alapanyagimat fogom felhasználni. Így került bele a mák és a mangó. Elkészítése egyszerű, de a látványa leírhatatlan. Nagyon dekoratív desszert, igazán elkényeztethetjük a vendégeinket vele.
Hozzávalók 6db (3 főre):
Mangós hab:
- 1 db érett mangó
- 2 teáskanál Lucullus zselatinpor
- 1 dl víz
- csipet só
- 1 evőkanál cukor
Mákos talpazat:
- 1 dl növényi “tej” (pl. rizsital)
- 3 evőkanál darált mák
- 1 evőkanál porcukor
- negyed kezeletlen cirom reszelt héja
- 2 evőkanál gluténmentes zabpehely
- 1 teáskanál Lucullus zselatinpor
A Mangópürés mákos monodesszert elkészítése:
- A mangót megpucoljuk, apró kockákra vágjuk
- Elkezdjük főzni a vízzel, cukorral és a csipet sóval
- Ha megfőtt a mangó, botmixerrel pürésítsük
- Adjuk hozzá a zselatint, és forraljunk rajta egyet
- Osszuk el a szilikon gömbökben a mangóhabot, és tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára hűlni
- 2 óra elteltével kezdjünk neki a mákos talp elkészítésének
- Az összes hozzávalót a zselatinpor kivételével kezdjük el főzni
- Pár perc után elkezd sűrűsödni, ekkor adjuk hozzá a zselatinport, és forraljunk rajta egyet
- Egyenletesen eloszlatjuk a megdermedt mangóhabon
- Visszatesszük a hűtőszekrénybe további pihenésre
- Könnyen ki tudjuk fordítani a kis félgömböket, ha megfelelően kihűltek
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 5 óra (hűtéssel együtt)
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. mangós-mákos gluténmentes desszertben |
| Energia | 2936 kJ / 699 kcal | 487 kJ / 116 kcal |
| Zsír | 19,9 g | 3,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 2,9 g | 0,5 g |
| Szénhidrát | 104,4 g | 17,4 g |
| amelyből cukrok | 66,1 g | 11,0 g |
| Rost | 8,7 g | 1,5 g |
| Fehérje | 20,9 g | 3,5 g |
| Só | 0,09 g | 0,02 g |
A mangópürés mákos monodesszert recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor gluténmentes zabpehely ivóvíz mák mangó porcukor só tej vendégváró zselatin











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

