Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tavaszi gluténmentes pohárdesszert – epres – gesztenyés krémmel

Kols gluténmentes pohárdesszert receptjeKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres gesztenyés pohárdesszerttel bővült.

Az egyik kedvenc tavaszi gyümölcsöm az eper. Minden mennyiségben és minden féle formában képes lennék megenni ezt a zamatos gyümölcsöt. Most egy gluténmentes pohárdesszertet készítettem belőle, amely akár a húsvéti asztalon is megállná a helyét.

Hozzávalók (8 adaghoz):

A tészta hozzávalói:

  • 4 db L-es méretű tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 5 evőkanál It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 2 teáskanál GM sütőpor
  • pár csepp zöld gél állagú ételfesték

A krém hozzávalói:

  • 250 g fagyasztott gesztenyepüré
  • 3 dl növényi ital (most rizsital)
  • 1 csomag gluténmentes vaníliás puding por
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 vanília rúd kikapart magjai
  • 250 g növényi mascarpone krém
  • 50 g Vénusz margarin
  • 80 g porcukor
  • 400 g eper

A tavaszi gluténmentes pohárdesszert elkészítése:

  • Hagyományos piskótát készítünk, a tojások és a cukor habosításával.
  • Amikor már majdnem jó a tojáshab, csöpögtessük hozzá a zöld ételfestéket.
  • A kemény hathoz óvatosan szitáljuk a sütőporral elvegyített
  • Most egy nagyobb, lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral és abba öntsük a tésztát.
  • Előmelegített 170 °C-os sütőben kb. 10 – 12 perc alatt készre sütjük.
  • Vegyük ki a tésztát és hagyjuk kihűlni.
  • Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet.
  • 3 dl tejből a három evőkanál kristálycukorral és a kikapart vanília rúd magjával sűrű pudingot főzünk.
  • Kicsit hagyjuk hűlni a pudingot.
  • Az epreket mossuk meg csepegtessük le, esetleg papírtörlőn szárítsuk meg.
  • Majd vágjuk őket ketté.
  • A kihűlt a puding hoz adjuk hozzá a gesztenyemasszát és kezdjük el kézi robotgép segítségével pürésíteni.
  • Majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és a vegán mascarpone krémet.
  • Legvégül adjuk hozzá a Vénusz margarint ami igazán selymessé, krémessé teszi azt.
  • A kihűlt piskótából poharakba kiszúrunk egy-egy korongnyit. (én mindig a pohár szájával szaggatom ki a tészta korongot)
  • Erre a tészta korongra kerülnek a félbevágott eper szemek.
  • A vágott felület érintkezzen a pohár felületével.
  • Az pedig töltsük meg egy egy adag krémmel
  • Erre újra egy egy tészta korong kerüljön.
  • A tetejére újból egy egy adag krém, majd egy egész szem eper, vagy ehető virág fej.
  • Tegyük hűtőszekrénybe hogy egy picit megnedvesedjen, megpuhuljon a tészta korong.

Jó étvágyát kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

A recept tápérték számítása folyamatban

A gluténmentes poharas desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,