Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa

gluténmentes pogácsa receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa bővült.

Ha még nem döntöttük el hogy milyen sós nassolnivaló val várjuk a húsvéti vendégeket próbáljuk ki ezt másnap is puha teperős gluténmentes pogácsát. A burgonyának köszönhetően másnap is puha leveles, finom ízű lesz a pogácsák. Az elkészítése kicsit hosszadalmas, de megéri a fáradozást.

Hozzávalók (26 db):

  • 40 dkg g Miklós It’s us fehér gluténmentes kenyérlisztkeverék
  • 220 g főtt burgonya
  • 20 g psylium rost útifűmaghéj
  • 1 db egész tojás
  • 3 evőkanál fehér bor
  • 4 teáskanál só
  • 450 ml Alpro rizs főzőkrém 
  • 20 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál étolaj
  • 3-4 evőkanál rizsliszt, a nyújtáshoz

Tepertő krém hozzávalói:

  • 300 g tepertő
  • 1/2 evőkanál zsír
  • ízlés szerint frissen őrölt bors

Lekenéshez:

  • 1 db egész tojás

A gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa elkészítése:

  • A rizskrémben elmorzsoljuk a friss élesztőt a cukorral.
  • Várunk addig amíg felfut az élesztő.
  • Közben a lisztet az útifűmaghéjat a tojást a sót és a bort összekeverjük.
  • Amikor felfutott az élesztő hozzáadjuk a liszthez.
  • A krumplit reszeljük le a tészta alapanyagai hoz.
  • A dagasztógépben keverjük egynemű masszává a tésztánk at.
  • Alapos dagasztás után tegyük félre langyos helyre a tésztánk at megkelni.
  • Ha a tészta nagyon ragadna érdemes hozzátenni egy evőkanál étolajat.
  • Amíg a tészta kell készítsük el a tepertő krémet.
  • Egy éles pengéjű darálógépben a zsírt a tepertővel és a borssal alaposan daráljuk keverjük össze.
  • A tepertőkrém puha és kenhető legyen.
  • A közben megkelt tésztát rizs lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki.
  • A tepertőkém felével kenjük le a tésztánk at.
  • A tészta két szélét hajtsuk egymásra.
  • Ezután a tészta hosszabbik két vége közül az egyiket hajtjuk a tészta alá a másikat a tésztára.
  • A sütő papírral együtt tegyük pihenni hűtőszekrénybe kb. 30 percre.
  • 30 perc elteltével vegyük ki a tésztát szórjuk meg rizs liszttel.
  • Nyújtsuk ki újra a vékony tésztává, kenjük le a Tepertő krém maradék részével.
  • Ekkor ugyanígy hajtogass uk be a tésztát.
  • A tésztát tegyük újra 30 percre hűtőszekrénybe.
  • Közben verjük fel egy tojást, amivel majd lekenjük a pogácsákat.
  • Kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk ki a tésztát.
  • Egy éles késsel vagdos uk be a tetejét átlósan.
  • Szaggasson ki a pogácsákat, majd a kezünkkel sodorjuk is meg hogy magasabbak legyenek.
  • Tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsi be, majd kenjük le a felvert tojással.
  • Előmelegített 200 °C fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
  • Langyosan a legfinomabb, forró teával, mint a gyerekkoromban, ahogy ettük.

Jó étvágyát kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: hajtogatással együtt két és fél óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes tepertős burgonyás pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,