Quinoa tabbouleh – gluténmentes saláta recept
Quinoás recept
A tabbouleh nevű közel-keleti saláta eredetileg bulgurból, azaz búzatöretből készül (ami gluténtartalma miatt tilos a gluténmentes étrendben), de ez bármilyen semlegesebb, lágyabb ízű gabonával, így akár quinoával is helyettesíthető.
Hozzávalók:
- 5 dkg quinoa
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál citromlé
- 1 dl olívaolaj
- 1 kígyóuborka, hámozva, kimagozva és kockákra vágva
- 2 nagy szem paradicsom, hámozva, kimagozva és kockákra vágva
- 3 nagy csokor petrezselyemzöld, felaprítva
- 1 nagy csokor friss mentalevél, felaprítva
- 6 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
- a tálaláshoz friss rómaisaláta-levelek
Elkészítés:
- A quinoát hideg víz alatt többször átöblítjük.
- Egy nagy csipet sóval és 3 dl vízzel felforraljuk, majd lefedjük, és kb. 12 perc alatt pergősre főzzük.
- Utána 5 percig még lefedve állni hagyjuk, aztán villával átlazítjuk, sózzuk, borsozzuk.
Az öntethez
- Elkészítjük egy kis tálkában a citromléhez csorgatjuk az olajat, sózzuk, borsozzuk, majd az öntet felét a quionához keverjük.
- Hozzáadjuk a felkockázott uborkát és paradicsomot, majd a zöld-fűszereket és a hagymát.
- Meglocsoljuk a maradék öntettel, és tálalunk.
A quinoa recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom című szakácskönyvéből való.
További gluténmentes receptek: www.glutenno.hu
Fotó: Gallai Beatrix
Mi az a quinoa?
A quinoa egy pszeudogabona vagy más néven álgabona.
Egy olyan növény, ami rendszertanilag nem a gabonafélék családjába tartozik és eredendően gluténmentes.
Gluténmentes receptjeinket nem csak gluténérzékenyek fogyaszthatják!
- Recept címke: citrom Gluténmentes és finom kígyóuborka max. 20 perces gluténmentes receptek mentalevél olívaolaj petrezselyem quinoa újhagyma