Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mézes krémes laktózmentesen

Fogadják szeretettel Péter Vincze Éva gluténmentes receptjét,  hozzáadott cukrot nem, csak 2 evőkanál mézet tartalmaz.

Nálunk a mézes krémes fehér. Lekvár sincs benne, azt mézes zserbónak hívjuk.

Hozzávalók kb 30 szelethez (a tepsi belső mérete: 20 cm x 29 cm)

gluténmentes mézes krémes sütemény recepttésztához:

  • 200 g kölesliszt
  • 200 g rizsliszt
  • 80 g tápióka keményítő
  • 20 g bambuszrostliszt
  • 100 g laktózmentes vaj vagy margarin
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 db nagy méretű (L-es) tojás
  • 2 evőkanál méz (60 g)
  • 2 evőkanál laktózmentes tejföl (50 g)
  • 40 g 1:4 cukorhelyettesítő (eritvia)

krémhez:

  • 4 evőkanál (65 g) kukoricakeményítő
  • 4 dl Joya vagy Alpro kókuszital
  • 200 g laktózmentes vaj vagy margarin
  • 50 g 1:4 cukorhelyettesítő (eritvia)
  • 5 ml folyékony édesítő (Süssina)

tetejére:

  • 40 g kakaópor
  • 30 g 1:4 cukorhelyettesítő
  • 40 g kókuszzsír

Elkészítés:

  • A tésztához a liszteket egy tálban összekeverjük a szódabikarbónával, majd a vajjal összemorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk  a cukorhelyettesítőt, a mézet, a tojásokat, a tejfölt és jól összegyúrjuk.
  • 4 részre osztjuk, kissé pihentetjük. Sütőpapíron egyenként kinyújtjuk. Aki ügyes 5 részben is ki tudja nyújtani.
  • Zsiradékkal kikent tepsiben, előmelegített sütőben 180 C fokon, alsó-felső sütéssel, megsütjük (kb. 8-12 perc). Ha megsült, nagyobb tepsire vagy tálcára borítjuk, sütőpapírt tegyünk alá, hogy véletlen se ragadjon az edényhez.
  • Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A keményítőt csomómentesen elkeverjük a kókuszitallal, majd folytonos kevergetés közben felforraljuk, utána hideg vízbe téve kihűtjük. Egyszer-kétszer átkeverjük, ne legyen bőrös a teteje.
  • A margarint az édesítőszerekkel és a vanília aromával (géppel) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt masszát, azzal is habosítjuk.
  • A tepsiben a krémmel összeállítjuk a süteményt. A  felolvasztott kókuszzsírhoz hozzákeverjük a cukorhelyettesítőt és kakaóport, ezzel kenjük meg a tetejét. Aki nem szereti, hogy kicsit „cukrosan ropogós” a sütemény teteje, az 1:4 édesítő helyett tegyen bele folyékony édesítőszert.
  • Egy éjszakán át hűvös helyen vagy hűtőben tartjuk (ha kibírjuk kóstolás nélkül).
    Másnap szeleteljük.
Tápanyagtartalom az egészben 30 db. esetén
1 db. mézes krémesben
Energia 18897 kJ / 4521 kcal 630 kJ / 151 kcal
zsír 257,5 g 8,6 g
  amelyből telített zsírsavak 134,2 g 4,5 g
Szénhidrát 457,8 g 15,3 g
  amelyből cukrok 87,4 g 2,9 g
Rost 32,5 g 1,1 g
Fehérje: 61,2 g 2,0 g
1,6 g 0,05 g

A gluténmentes mézes krémes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes mézes krémes sütemény recept

gluténmentes mézes krémes recept

Kategória: , ,