Gluténmentes mézes krémes laktózmentesen
Fogadják szeretettel Péter Vincze Éva gluténmentes receptjét, hozzáadott cukrot nem, csak 2 evőkanál mézet tartalmaz.
Nálunk a mézes krémes fehér. Lekvár sincs benne, azt mézes zserbónak hívjuk.
Hozzávalók kb 30 szelethez (a tepsi belső mérete: 20 cm x 29 cm)
- 200 g kölesliszt
- 200 g rizsliszt
- 80 g tápióka keményítő
- 20 g bambuszrostliszt
- 100 g laktózmentes vaj vagy margarin
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 db nagy méretű (L-es) tojás
- 2 evőkanál méz (60 g)
- 2 evőkanál laktózmentes tejföl (50 g)
- 40 g 1:4 cukorhelyettesítő (eritvia)
krémhez:
- 4 evőkanál (65 g) kukoricakeményítő
- 4 dl Joya vagy Alpro kókuszital
- 200 g laktózmentes vaj vagy margarin
- 50 g 1:4 cukorhelyettesítő (eritvia)
- 5 ml folyékony édesítő (Süssina)
tetejére:
- 40 g kakaópor
- 30 g 1:4 cukorhelyettesítő
- 40 g kókuszzsír
Elkészítés:
- A tésztához a liszteket egy tálban összekeverjük a szódabikarbónával, majd a vajjal összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a cukorhelyettesítőt, a mézet, a tojásokat, a tejfölt és jól összegyúrjuk.
- 4 részre osztjuk, kissé pihentetjük. Sütőpapíron egyenként kinyújtjuk. Aki ügyes 5 részben is ki tudja nyújtani.
- Zsiradékkal kikent tepsiben, előmelegített sütőben 180 C fokon, alsó-felső sütéssel, megsütjük (kb. 8-12 perc). Ha megsült, nagyobb tepsire vagy tálcára borítjuk, sütőpapírt tegyünk alá, hogy véletlen se ragadjon az edényhez.
- Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A keményítőt csomómentesen elkeverjük a kókuszitallal, majd folytonos kevergetés közben felforraljuk, utána hideg vízbe téve kihűtjük. Egyszer-kétszer átkeverjük, ne legyen bőrös a teteje.
- A margarint az édesítőszerekkel és a vanília aromával (géppel) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt masszát, azzal is habosítjuk.
- A tepsiben a krémmel összeállítjuk a süteményt. A felolvasztott kókuszzsírhoz hozzákeverjük a cukorhelyettesítőt és kakaóport, ezzel kenjük meg a tetejét. Aki nem szereti, hogy kicsit „cukrosan ropogós” a sütemény teteje, az 1:4 édesítő helyett tegyen bele folyékony édesítőszert.
- Egy éjszakán át hűvös helyen vagy hűtőben tartjuk (ha kibírjuk kóstolás nélkül).
Másnap szeleteljük.
Tápanyagtartalom | az egészben | 30 db. esetén 1 db. mézes krémesben |
Energia | 18897 kJ / 4521 kcal | 630 kJ / 151 kcal |
zsír | 257,5 g | 8,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 134,2 g | 4,5 g |
Szénhidrát | 457,8 g | 15,3 g |
amelyből cukrok | 87,4 g | 2,9 g |
Rost | 32,5 g | 1,1 g |
Fehérje: | 61,2 g | 2,0 g |
Só | 1,6 g | 0,05 g |
A gluténmentes mézes krémes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt édesítőszer eritrit kölesliszt margarin méz Péter-Vincze Éva gluténmentes receptjei rizsliszt szódabikarbóna tápióka keményítő tejföl tojás vaj