Színes, őszi gluténmentes lasagne – olasz klasszikus
KolosFreeFood receptválogatásunk az olasz klasszikus tésztaétellel bővült: gluténmentes lasagne recept:
Újra eljött az ősz. Többet kell előre sütnöm főznöm a hétre, hiszen ismételten elindult az oktatás az iskolában. Így került a sütőmbe most a darálthúsos, céklás, bébispenótos, kukoricás lasagném. Ezzel az ebéddel igencsak jól lehet lakni egy-egy nehéz nap után. A tarkasága pedig talán inspirálásként hat a gyerekekre is, hogy kóstolják meg a céklát.
Hozzávalók (4 fő részére):
- 250 g Free From gluténmentes lasagne lapok (Tesco)
- 250 g darált sertéshús
- 300 g reszelt, főtt cékla
- 100 g ketchup
- 2 dl víz
- csipet só
- 5 g só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- néhány friss bazsalikomlevél
- 125 g bébispenót
- 100 g kukorica
Besamel mártás:
- 1 evőkanál ligamargarin
- 3 evőkanál rizsliszt
- 2 dl növényi „tej” (most rizsital)
- 1 db S-es méretű tojás
- csipetnyi reszelt szerecsendió
- csipet só
Tetejére:
- 100 g Vegajó növényi jellegű mozzarella „sajt” reszelve
A gluténmentes lasagne elkészítés:
- A daralát húst lepirítjuk, adunk hozzá ízlés szerint frissen őrölt borsot.
- Ehhez adjuk a reszelt céklát, sót, cukrot ketchupöt és a csipetnyi cukrot.
- Alaposan összeforraljuk, ha már kezd sűrűsödni, dobjunk bele friss bazsalikom leveleket.
- Zárjuk le a gázt alatta.
- Egy jénai/üvegtál aljára tegyünk gluténmentes lasagne lapokat, a céklás-húsos keverék felét helyezzük rá.
- Erre jöhet a bébispenót levelek fele.
- Szórjuk szintén a fele kukoricát rá.
- Jöhet az újabb rétegezés ugyan így. Ügyeljünk arra, hogy a tetején már csak tésztalapok maradjanak.
- Tetejére elkészítjük a besamelmártást. A ligamargarint elolvasztjuk, adjuk hozzá a rizslisztet. Fokozatosan öntsük rá a rizstejet, főzzük egyenletes, csomómentesre. Hamar be fog sűrűsödni.
- Ha lezárjuk a gázt a mártás alatt, üssünk hozzá egy darab tojást, keverjük össze alaposan a tojással, sóval és a szerecsendióval.
- Ezt a mártást öntsük rá a tésztalapokra a mártást.
- Reszeljük a tetejére a növényi sajtot, és előmelegített 180 °C-os sütőben süssük kb. 30-40 percig.
- Kihűlve, vagy langyosan is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítés idő: 1,5 óra
A gluténmentes lasagne receptünk nem tartalmaz tejet így tejallergiások és laktózérzékenyek is beépíthetik gluténmentes diétás étrendjükbe.
A recept tápérték számítása folyamatban
- Recept címke: bazsalikom bors cékla élesztőmentes főétel glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes száraztészta ketchup kukorica lasagne margarin mozarella sajt növényi sajt-alternatíva rizsital rizsliszt sertéshús só spenót szerecsendió tészta tojás víz