Gluténmentes bagel
Iri mama egy gluténmentes bagellel lepett meg minket.
Ez az idő is eljött, és nagyon örülök hogy elkészítettem. Nektek is ajánlom, próbáljátok ki, mert nagyon finom. Schär oldaláról készítettem.
Hozzávalók (6 db):
- 250 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 6 g psylium rost útifűmaghéj
- 5 g só
- 4 g porélesztő
- 3 g cukor
- 1 db M-es méretű tojás
- 25 g puha vaj vagy margarin
- 190 g langyos tej
Főzéshez:
- 8-10 g cukor
Kenéshez:
- 1 db felvert tojás + szezámmag
A gluténmentes bagel elkészítés:
- Lisztet, útifűmaghéjat, sót kimérem, elkeverem.
- Hozzáadom az élesztőt, cukrot, és minden hozzávalót.
- Bedagasztom a tésztát, majd liszttel szórt gyúrólapra borítom, 6 egyenlő részre osztom.
- Kigömbölyítem, tenyeremmel picit lapítom. 2 cm magas legyen.
- Ezután egy műanyag keverőkanállal a közepére szúrok, és körbe, körbe forgatom, úgy hogy a gyúrólapon hagyom.
- Szépen kitágul a lyuk a közepén és egyenletes lesz.
- Kb. 2,5-3 cm – es lyukat készítettem.
- Közben vizet forrni felteszem a cukorral.
- Ha felforrt 2 db bagelt vízbe teszem, 1,5 percig főzöm oldalanként.
- Ezután sütőpapírral borított tepsibe teszem, kelesztem ,30-40 percig.
- Tojással lekenem, szezámmaggal leszórom. 190 °C fokra előmelegített sütőbe, légkeveréssel 15-18 percig sütöm.
- Rácson hűtöm. Édesen és sósan is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 darab gluténmentes bagelben |
Energia | 6310 kJ / 1503 kcal | 1050 kJ / 250 kcal |
Zsír | 50,6 g | 8,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 22,4 g | 3,7 g |
Szénhidrát | 221,2 g | 36,9 g |
amelyből cukrok | 32,4 g | 5,4 g |
Rost | 23,3 g | 3,9 g |
Fehérje | 30,7 g | 5,1 g |
Só | 7,76 g | 1,29 g |
A gluténmentes bagel recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő gluténmentes bagel receptek gluténmentes péksütemények gyors margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só szezámmag tej tojás uzsonna és tízórai vaj