Gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyérrel bővült.
A gesztenye, a sütőtök, a rumba áztatott mazsola, fahéj, mind-mind klasszikus karácsonyi fűszerek, és hozzávalók. Most ezek mellé, hogy a gyümölcskenyerem szaftosabb legyen tettem frissen reszelt cukkinit is. Ínycsiklandozó illatok lengették be a lakást, miközben sült a karácsonyi gyümölcskenyerem.
Hozzávalók (14 szelethez):
- 200 g pucolt cukkini
- 150 g gesztenyepüré
- 150 g kristálycukor
- 200 g It’s us Mikló’s plusz gluténmentes lisztkeverék cikória inulinnal
- 2 db M méretű tojás
- 100 g kókuszzsír
- 1 marék mazsola, rumba áztatva
- ½ csomag sütőpor
- fél kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- ízlés szerint őrölt fahéj
- csipet só
Tetejére csokimáz:
- 100 g kristálycukor
- 25 ml víz
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 2 kávéskanál napraforgó étolaj
- 1,5 evőkanál Ráma Vega vajhelyettesítő
Dekoráció:
- ehető gyöngyök, többféle színben, méretben
A gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyér elkészítése:
- A cukkinit lereszeljük, kinyomkodjuk többé-kevésbé a levét.
- Áztassuk be rumba, vagy rum aromába a mazsolákat.
- A tojásokat, a cukorral a csipet sóval habosra kezdjük verni.
- Majd adagoljuk hozzá a kókuszzsírt, és verjük tovább a robotgéppel a tojásos cukorral.
- Ehhez adjuk a lereszelt narancshéjat, a szódabikarbónát és a sütőport.
- A mazsolát is adjuk hozzá a masszánkhoz.
- Jöhet hozzá a liszt.
- Az egészet keverjük össze alaposan.
- Most 20 cm hosszú szilikon kenyérformába töltöttem be a tésztát.
- Előmelegített 175 °C fokos sütőben kb. 50-60 percig süssük. (természetesen függ a sütőnktől is a sütési idő)
- Ha kész, teljesen hűtsük le, majd csak utána vegyük ki a formából, majd tegyük be kis ideig a hűtőszekrénybe.
- Amíg pihen a gyümölcskenyerünk, főzzük meg az összes hozzávalóból a csokimázat.
- Az étolajtól fényes lesz a csokoládémáz, a vajpótló pedig segít megdermednie.
- Pár percig hagyjuk hűlni a mázunkat. (az én mázam nagyon gyorsan elkezdett megdermedni)
- Majd szépen, óvatosan kenjük el a tészta tetején.
- Szórjuk meg ízlés szerint ehető dekorgyöngyökkel.
- Amikor a csokimáz megdermed, máris ehetjük!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szeletre vágva
1 szeletben |
14 szeletre vágva
1 szeletben |
Energia | 12768 kJ / 3040 kcal | 1063 kJ / 253 kcal | 915 kJ / 218 kcal |
Zsír | 124,0 g | 10,3 g | 8,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 92,7 g | 7,7 g | 6,6 g |
Szénhidrát | 438,4 g | 36,5 g | 31,3 g |
amelyből cukrok | 280,2 g | 23,4 g | 20,0 g |
Rost | 39,1 g | 3,3 g | 2,8 g |
Fehérje | 21,7 g | 1,8 g | 1,6 g |
Só | 1,14 g | 0,09 g | 0,08 g |
A gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukkini cukor édes élesztőmentes étolaj fahéj gesztenye glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyümölcskenyér receptek It's us gluténmentes termékek kakaópor kókuszzsír narancs reggeli só sütőpor szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vaj