Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Brioche gluténmentesen

kalács recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes brioche lepett meg minket.

Régóta szeretnék igazi kalácsot készíteni. Úgytűnik sikerült. Ezt köszönetem egy Angol hölgynek Christinnek, amiért hálás vagyok.

Hozzávalók (16 db):

  • 50 dkg Doves farm gluténmentes kenyérlisztkeverék
  • 3 g sütőpor
  • 5 g xantán (kell hozzá)
  • 3 g só
  • 70 g cukor (kókusz)
  • 200 g langyos víz
  • 70 g vaj vagy margarin vagy olaj
  • 200 g mandulaital
  • 10 g porélesztő
  • 2 db M-es tojás
  • pár csepp vanília aroma 

A gluténmentes brioche elkészítése:

  • Minden száraz hozzávalót tálba kimérem, alaposan elkeverem.
  • Ezután beleteszem a többi anyagot, összekeverem.
  • Nagyon, nagyon híg tésztát kapunk, de így a jó.
  • Kételkedtem, vajon jó lesz ez így? Olajjal kikent sütőedénybe kanalazom a tésztát, (32 x 13 x 7 cm-es).
  • Folpackkal lefedem, kelesztem. 40 perc alatt, gyönyörűen megkelt.
  • Sütőt előmelegítem 190 °C fokra, légkeverésre.
  • A megkelt tésztát 35-40 percig sütöm.
  • Rácson, a formában hagyom 10-15 percig hűlni. Ezután fejjel lefelé hűtöm.
  • Na itt jött a mutatvány.
  • Jó tanács, nem elég vékonyan kikenni a sütőformát, mert beleragad.
  • Teljesen a pereméig kenjünk ki, mert nagyon megnő a kalácsunk, és nehezen tudjuk kivenni, kapaszkodni fog a széléhez.
  • Tapasztalat. Végeredmény, egy nagyon puha, illatos briosch.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 50 perc 

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet
gluténmentes briósban
Energia 11743 kJ / 2796 kcal 734 kJ / 175 kcal
Zsír 75,1 g 4,7 g
  amelyből telített zsírsavak 42,0 g 2,6 g
Szénhidrát 474,2 g 29,6 g
  amelyből cukrok 76,8 g 4,8 g
Rost 45,8 g 2,9 g
Fehérje 37,4 g 2,3 g
8,26 g 0,52 g

gluténmentes brioche recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes brioche

Kategória: , , , ,