Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyér

gyümölcskenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyérrel bővült.

A gesztenye, a sütőtök, a rumba áztatott mazsola, fahéj, mind-mind klasszikus karácsonyi fűszerek, és hozzávalók. Most ezek mellé, hogy a gyümölcskenyerem szaftosabb legyen tettem frissen reszelt cukkinit is. Ínycsiklandozó illatok lengették be a lakást, miközben sült a karácsonyi gyümölcskenyerem.

Hozzávalók (14 szelethez):

  • 200 g pucolt cukkini
  • 150 g gesztenyepüré
  • 150 g kristálycukor
  • 200 g It’s us Mikló’s plusz gluténmentes lisztkeverék cikória inulinnal
  • 2 db M méretű tojás
  • 100 g kókuszzsír
  • 1 marék mazsola, rumba áztatva
  • ½ csomag sütőpor
  • fél kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • csipet só

Tetejére csokimáz:

  • 100 g kristálycukor
  • 25 ml víz
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 kávéskanál napraforgó étolaj
  • 1,5 evőkanál Ráma Vega vajhelyettesítő

Dekoráció:

  • ehető gyöngyök, többféle színben, méretben

A gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyér elkészítése:

  • A cukkinit lereszeljük, kinyomkodjuk többé-kevésbé a levét.
  • Áztassuk be rumba, vagy rum aromába a mazsolákat.
  • A tojásokat, a cukorral a csipet sóval habosra kezdjük verni.
  • Majd adagoljuk hozzá a kókuszzsírt, és verjük tovább a robotgéppel a tojásos cukorral.
  • Ehhez adjuk a lereszelt narancshéjat, a szódabikarbónát és a sütőport.
  • A mazsolát is adjuk hozzá a masszánkhoz.
  • Jöhet hozzá a liszt.
  • Az egészet keverjük össze alaposan.
  • Most 20 cm hosszú szilikon kenyérformába töltöttem be a tésztát.
  • Előmelegített 175 °C fokos sütőben kb. 50-60 percig süssük. (természetesen függ a sütőnktől is a sütési idő)
  • Ha kész, teljesen hűtsük le, majd csak utána vegyük ki a formából, majd tegyük be kis ideig a hűtőszekrénybe. 
  • Amíg pihen a gyümölcskenyerünk, főzzük meg az összes hozzávalóból a csokimázat.
  • Az étolajtól fényes lesz a csokoládémáz, a vajpótló pedig segít megdermednie.
  • Pár percig hagyjuk hűlni a mázunkat. (az én mázam nagyon gyorsan elkezdett megdermedni)
  • Majd szépen, óvatosan kenjük el a tészta tetején.
  • Szórjuk meg ízlés szerint ehető dekorgyöngyökkel.
  • Amikor a csokimáz megdermed, máris ehetjük!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 12 szeletre vágva

1 szeletben

14 szeletre vágva

1 szeletben

Energia 12768 kJ / 3040 kcal 1063 kJ / 253 kcal 915 kJ / 218 kcal
Zsír 124,0 g 10,3 g 8,9 g
  amelyből telített zsírsavak 92,7 g 7,7 g 6,6 g
Szénhidrát 438,4 g 36,5 g 31,3 g
  amelyből cukrok 280,2 g 23,4 g 20,0 g
Rost 39,1 g 3,3 g 2,8 g
Fehérje 21,7 g 1,8 g 1,6 g
1,14 g 0,09 g 0,08 g

A gluténmentes gesztenyés cukkinis karácsonyi gyümölcskenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes gyümölcskenyér recept

gluténmentes gyümölcskenyér

Kategória: , , ,