Újragondolt karácsonyi gesztenyepüré, ehető tálkában
KolosFreeFood gluténmentes receptgyűjteményünk egy igazán különleges gesztenyepüré kompozícióval bővült.
Ki ne szeretné karácsonykor a gesztenyepürét, tejszínhabbal? Szerintem ez igazán klasszikus karácsonyi esti desszert. Ezt a klasszikust próbáltam átformálni, új köntösbe tenni. Talán ezzel a kis kosarakkal sikerült, pláne, hogy a gesztenyéhez illő narancs is került a kosarak tetejére zselé formájában.
Hozzávalók (18 db kosárkához):
kosárkához:
- 300 g It’s us Miklo’s Universal plusz mix gluténmentes lisztkeverék
- 200 g ligamargarin
- 100 g porcukor
- 40 g darált mandula
- 1 db M-es tojás
- csipet só
- 200 g gesztenyemassza
tejszínhab:
- 500 ml Meggle Vegan Patisserie Decor
- 1 evőkanál porcukor
narancszselé:
- 220 g pucolt narancs (csak a narancshús)
- 50 ml víz
- 2 evőkanál cukor
- 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
- csipet só
Az ünnepi gesztenyepüré-kompozíció elkészítése:
- a lisztbe a darált mandulát, sót, porcukrot, liga margarint és a tojást
- gyors mozdulatokkal keverjük, állítsuk össze a tésztánkat (nekem túl nagy volt a tojás, így még tettem bele kevés darált mandulát)
- kitartóan, de gyorsan kell dolgoznunk, össze fog állni a tésztánk
- ha kész, és akkor takarjuk be egy fóliával, és tegyük be a hűtőszekrénybe fél órára
- enyhén lisztezett deszkára/sütőpapírra tesszük és kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk kör alakú formákkal (nekem van virág formájú szaggatóm, és hozzá egy nyomóbot)
- a tésztát enyhén benyomjuk a muffin formákba, ez adja majd a kis kosarak formáját
- a leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog!
- a tésztakosarakat 180 C °fokon, alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt világosra sütjük
- ha kihűltek a megsült tészták, akkor tudjuk kivenni csak a muffin formákból, és újra megsütni a maradék tésztákat (kosarakat)
- elkészítjük a narancszselét
- a megpucolt narancsokhoz adjunk egy evőkanál vizet, és a cukrot, sót, leturmixoljuk
- a maradék vízbe szórjuk a zselatinport, hagyjuk megdagadni
- addig forraljuk fel a narancsot, és pár pillanatig melegítsük együtt a naranccsal
- majd öntsük bele 2 cm átmérőjű félgömb alakú szilikon formába
- tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni fél órára
- reszeljük le a gesztenyepürét
- verjük fel a vegán tejszínhabot, mikor már majdnem kész a kemény hab, szórjuk hozzá a porcukrot
- ha minden kihűlt, akkor a kosárka aljára tegyünk tetszés szerinti reszelt gesztenyepürét, arra pakoljunk tejszínhabot, és egy narancszselés félgömböt
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó – közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 2,5 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. kosárkában |
| Energia | 20126 kJ / 4792 kcal | 1118 kJ / 266 kcal |
| Zsír | 287,4 g | 16,0 g |
| amelyből telített zsírsavak | 197,1 g | 11,0 g |
| Szénhidrát | 485,4 g | 27,0 g |
| amelyből cukrok | 246,2 g | 13,7 g |
| Rost | 67,7 g | 3,8 g |
| Fehérje | 31,5 g | 1,8 g |
| Só | 3,21 g | 0,18 g |
A karácsonyi gesztenyepüré recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gesztenyemassza gesztenyepüré receptek glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék karácsonyi GM receptek lisztkeverék mandula margain Meggle narancs növényi habtejszín alternatíva porcukor só tojás zselatin












Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

