Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes choux au craquelin azaz képviselő fánk

chouxaucraquelin recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy choux au craquelin recepttel bővült.

A tészta finom, puha… a külső ropogós, ami nagyszerűen egészíti ki a vanília krémet és a feketeribizli zselét. Most vaníliakrémmel és feketeribilzli zselével tölöttem meg.

Hozzávalók (16 db):

ropogós részhez:

  • 35g ligamargarin
  • 40 g porcukor
  • 40 g rizsliszt

gluténmentes égetett tészta:

  • 65 ml rizsital
  • 65 ml víz
  • 80 g disznózsír
  • 80 g rizsliszt
  • 120 g tojás (kb. 3 db M-es)
  • csipet só

vaníliás krém:

  • 450 ml rizsital
  • 50 ml víz
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • ízlés szerint vanília aroma

feketeribizli zselé:

  • 170 g feketeribizli
  • 50 ml víz
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
  • 4 evőkanál víz

A gluténmentes képviseő fánk (choux au craquelin) elkészítése:

  • A ropogós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal (kesztyűt vettem fel) összegyúrjuk.
  • A tésztát félbehajtott sütőpapírra tesszük, ráhajtjuk a másik fél papírt.
  • Sodrófával vékonyra nyújtjuk.
  • Ezt tegyük be a fagyasztóba.

Közben elkészítjük az égetett tésztát.

  • A vízben és a növényi tejben (rizstej) felolvasztjuk a disznózsírt egy magas falú edényben.
  • Adjuk hozzá a csipet sót.
  • Amikor teljesen felolvad a zsír adjuk hozzá a lisztet.
  • Gyors mozdulatokkal keverjük össze, alacsony lángon addig főzzük, amíg a tészta összeáll, és elválik az edény falától.
  • Ezután tegyük le hideg helyre az edényt.
  • A 120 g tojást (kb. 3db M-es méretű) verjük fel, így könnyebb lesz majd elkeverni.
  • Ha kissé kihűlt a tésztánk (kb.10 perc) fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojást, és keverjük el a tésztát addig amíg teljesen felveszi a tojást.
  • Ezt többször ismételjük meg.
  • Ha teljesen felvette a tojást a tészta, tegyük nyomózsákba.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk a tésztából kb. 3-4 cm-es halmokat.
  • (nekem így 16 db egyforma kis halom keletkezett)
  • Tegyük félre pihenni az egészet.

Főzzük meg a vanília krémet.

  • A hozzávalók közül a pudingport a kukoricakeményítővel és a tojások sárgájával keverjük el kb. 2 dl tejjel, és a cukorral, vanília aromával.
  • A maradék növényi tejet főzzük fel, és amikor már fő, adjuk hozzá óvatosan a tojásos tejet.
  • Főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.

Készítsük el a feketeribizlis zselét is.

  • Tegyük oda főni a feketeribizlit a kevés vízzel, cukorral és a csipet sóval.
  • Amikor már jól átfőtt a ribizli, botmixer segítségével pürésítsük.
  • Oldjuk fel a zselatinport a vízben, hagyjuk, hogy kicsit megszívja magát.
  • Majd a tűzről már levett ribizlihez adjuk, összekavarjuk, tegyük hűtőbe hűlni.
  • Vegyük ki a fagyasztóból a ropogós tésztát.
  • Nekem 3cm átmérőjű pogácsaszaggatóm volt, azzal szaggattam 16 db kis kört.
  • A tészta fagyott, könnyen törhet, várjunk vele pár percet, amíg ki nem szaggatjuk.
  • Tegyük rá ezeket a kis korongokat az égetett tészta tetejére.
  • Közben a sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
  • Ha meleg a sütőnk, tegyük be a tésztát.
  • Kb. 15 percig 200 °C fokon, majd további kb. 20-25 percig alacsonyabb kb. 160C-os hőmérsékleten süssük addig, amíg a teteje, meg nem barnul.
  • Fontos: a sütőajtót, NE nyissuk ki a sütési idő alatt.
  • A kész tésztákat teljesen hűtsük ki.
  • A kis tésztáink könnyűek, belül üregesek.
  • Nyomózsák végére fém sima végű csövet helyezzünk, töltsük meg vegyesen, vagy krémek, zselék szerint ízlésünknek megfelelően a tésztákat.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: profi

Elkészítési idő: 2 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes desszertben
Energia 10532 kJ / 2508 kcal 659 kJ / 157 kcal
Zsír 123,6 g 7,7 g
  amelyből telített zsírsavak 48,7 g 3,0 g
Szénhidrát 302,0 18,9 g
  amelyből cukrok 144,2 g 9,0 g
Rost 15,2 g 1,0 g
Fehérje 29,3 g 1,8 g
2,57 g 0,16 g

A choux au craquelin tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes chouxaucraquelin recept

gluténmentes choux au craquelin

Kategória: , , , ,