A gluténérzékenység, cöliákia kezelése
Sokan pontatlanul használják a lisztérzékenység szót a gluténérzékenység vagy cöliákia helyett. Ezt felejtse el!
Gyógyítható-e a gluténérzékenység?
A gluténérzékenység sajnos a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, azonban diétával sikeresen kezelhető, illetve a tünetek, a hiányállapotok a javulásig gyógyszerekkel, dietetikussal egyeztetve étrend kiegészítőkkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal javíthatók!
A gluténmentes diétával, és a hiányzó tápanyagok pótlásával regenerálódnak a bélbolyhok is, így a tápanyagok újra fel tudnak szívódni; a hiánybetegségek megszűnnek, megáll és visszafordul a fogyás, a gyermekek normális növekedése megindul.
Szigorú gluténmentes, élethosszig tartó diétára való szükségesség jellemző az esetek igen nagy százalékára.
Viszont a táplálkozástudomány fejlődésével a kezelőorvos és dietetikus javaslatára egyes esetekben bevezethető a határértéken belüli gluténtartalommal rendelkező diétás élelmiszer 20 mg glutén/ kg alatt.
Mivel a gluténérzékenység kiváltó okát ismerjük, a glutén étrendből való kiiktatásával a tünetek teljesen megszűnhetnek.
A diétát azonban a tünetek elmúlásával sem szabad abbahagyni, hiszen azok ismét jelentkezhetnek, amint újabb adag glutén jut a szervezetbe – vagy pedig nem jelentkeznek, de a betegség tünetek nélkül is tovább pusztít. Ezt nevezik csöndes cöliákiának.
Gluténmentes étrendben TILOS ételek, összetevők, termékek:
A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható:
- Búza és búzaeredetű termékek
- Rozs és rozseredetű termékek
- Árpa és árpaeredetű termékek
- Egyes esetekben a zab és zaberedetű termékek
- Tönköly (tönkölybúza) és őrleménye
- Kamut-búza és őrleménye
- Fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek
- A fenti magok pelyhesített változata
- Gluténliszt, maláta, malátakivonat
A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:
- Búzaliszt,
- Búzakorpa,
- Búzatöret,
- Búzadara,
- Búzacsíra, búzacsíraolaj,
- Búzakeményítő, módosított búzakeményítőfélék (kivéve a jelölten gluténmentesített változatok),
- Hidrolizált búzafehérje, búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer
Glutént tartalmaznak fentiek közül bármelyikkel készült termékekkel analóg termékek.
Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek,
amelyeket a KÉKI Biológiai Osztály Laboratóriumában végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít.
Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek.
Gluténmentes étrendben adható ételek, összetevők, termékek:
- Gabonapótlásra: rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag, guar, lupin, teff, sárgaborsó, manióka, agar-agar, csillagfürt, tápióka stb.
- Pszeudo cereáliák: cirok, köles, hajdina, quinoa, amarant
- Feldolgozatlan élelmiszerek:
- Natúr tej, író, tehéntúró, juhtúró, kemény sajtok
- Tőkehúsok, halak
- Tojás
- Friss gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, natúr gyorsfagyasztott és natúr konzervipari készítmények
- Gluténmentes bébiételek
- Zöld- és száraz fűszernövények
- Víz, ásványvíz, szénsavas üdítők, teák, gyógyteák, babkávéból készült kávé, valódi kakaó
- Bor, a kukoricából készített sör, a valódi gyümölcspálinka és az aromából és tiszta szeszből készített alkoholos italok
- Feldolgozatlan élelmiszerek: bármi, amin a gluténmentesség szavatolva van!
Lásd továbbá az 5 részes cikksorozatunkat: “mit ehetnek a gluténérzékenyek” címmel és a dietetikusunk által elkészített összefoglaló táblázatot: