Gluténmentes fekete rózsa (különleges bejgli)
KolosFreeFood receptválogatásunk egy klasszikus gluténmentes sütemény recepttel bővült.
Az egyik legjobb kolléganőm, barátnőm említette ezt a süteményt, hogy utoljára ezer éve evett ilyen süteményt, amit azóta sem készítenek el neki otthon. Gondoltam egyet, és a közös születés-névnapi ünnepségünkre elkészítettem. Ezt a desszertet akár a karácsonyi asztalra is helyezhetjük. Igen mutatós, és nagyon finom.
Hozzávalók (12 főre):
2 bejglihez:
- 350 g It’s us Kate’s low carb mix, sós univerzális mix gluténmentes lisztkeverék
- 25 g frissen facsart citromlé
- 25 g napraforgó étolaj
- 3 db közepes méretű M-es tojás
- 200 ml langyos víz
Máktöltelékhez:
- 250 g darált mák
- 120 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 70 ml rizsital (növényi tejhelyettestítő)
Lapok a bejglik aljára és tetejére:
- 150 g It’s us Kate’s low carb mix, sós univerzális mix gluténmentes lisztkeverék
- 10 g frissen facsart citromlé
- 10 g napraforgó étolaj
- 80 ml langyos víz
- 1 db egész tojás
Vaníliapudingos réteghez:
- 1,2 l rizsital
- 1 dl víz
- 3 csomag vaníliapuding
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 zacskó Lucullus zselatinpor (15 g)
- 1 dl íz
Csokimáz:
- 100 g tejmentes étcsokoládé
- 2 teáskanál napraforgó étolaj
A gluténmentes fekete rózsa elkészítése:
- Kezdjük mák elkészítéséhez.
- A darált mákot keverjük össze a porcukorral, vaníliacukorral, sóval, citromhéjjal és forraljuk össze a rizstejjel.
- Tegyük félre hűlni.
- Elkészítjük a tésztát.
- A tésztát nem kell keleszteni.
- A folyékony összetevőket kimérjük.
- Ehhez adagoljuk a lisztkeveréket.
- Gyors mozdulatokkal összekeverjük, esetleg, ha nagyon tapad, akkor egy pici étolajat tegyünk a kezünkre, úgy gyúrjuk össze.
- Tegyük félre a tésztát 10-15 percet pihenni.
- Pihentetés után lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, és kettő egyforma nagyságú téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük azokat a mákos töltetékkel, hosszanti irányba feltekerjük.
- (Tepsim mérete miatt kisebb bejgliket készítettem, kb. 25 cm hosszú, amit majd be kell tenni egy mélyebb tepsibe.)
- Tetejüket lekenjük olvasztott ligamargarinnal, majd fogpiszkálóval pár helyen kilyukasztjuk.
- Előmelegített 200 ºC-os sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a bejgli, a maradék lisztből lapot készítünk.
- A tésztát nem kell keleszteni.
- A folyékony összetevőket kimérjük.
- Ehhez adagoljuk a lisztkeveréket.
- Gyors mozdulatokkal összekeverjük, esetleg, ha nagyon tapad, akkor egy pici étolajat tegyünk a kezünkre, úgy gyúrjuk össze.
- Tegyük félre a tésztát 10-15 percet pihenni.
- Pihentetés után lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, és vékony, 60×40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, ezt nem kentem le ligamargarinnal.
- Amikor kisültek a bejglik, tegyük be sülni a lapot, kb. 12-15 perc alatt megsül, mert igen vékony a lap.
- Elkészítjük a vaníliás pudingot, hasonlóan, mint a normál pudingot.
- 1,2 l rizstej mellé öntsünk 1 dl vizet is, ebben főzzük meg a pudingot.
- 1 dl vízben keverjük el a Lucullus zselatinport, hagyjuk, hogy megszívja megát a zselatin.
- Amikor a pudingunk jó sűrű lett, adjuk hozzá a zselatint, keverjük el a forró pudingban.
- A kisült, kihűlt lapot vágjuk kettő egyforma nagyságúra.
- Nekem van egy mélyebb tepsim, 30 x 19 cm nagy, 10 cm mélységű.
- A tepsit béleljük ki folpack fóliával.
- Az aljára tegyük az egyik fél tésztalapot, erre öntsük rá a puding felét.
- A pudingra tegyük rá a két kisült bejglit.
- Erre öntsük a maradék pudingot.
- Tetejére jöhet a másik fél tésztalap.
- Tegyük az egészet azonnal hűtőszekrénybe pihenni.
- Amikor már picit pihent a desszertünk, készítsük el a csokimázat.
- Mikrohullámú sütőben 1-1,5 perc alatt melegítsük össze a csokoládét, és az étolajat.
- Ezt vékonyan, egyenletesen kenjük el a desszert tetején.
- Tegyük vissza újra a hűtőszekrénybe 2,5 órára.
- Kiemelve a tepsiből szépen szeletelhető a fekete rózsa szelet.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: pihentetéssel együtt 3,5 óra
Nehézségi szint: profi – bonyolult
A recept tápérték számítása folyamatban
A mediterrán gluténmentes mandulás tarte tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bejgli receptek citrom cukor édes étolaj glutén és tejmentes gluténmentes étcsokoládé It's us gluténmentes termékek It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz karácsonyi GM receptek kukoricakeményítő mák rizsital só tojás vanília aroma vanília puding zselatin