Magvas gluténmentes kenyér Iri mamától
Iri mama házi gluténmentes péksége folyamatosan fejleszt új pékárukat, most egy új magvas gluténmentes kenyér sült ki:
Most ez az első számú kedvencem a gluténmentes kenyerek közül. Olyan, mint a hagyományos, nagyon jó szerkezetű, ízű, jó beleharapni 🙂.
Hozzávalók (14 szelet kenyérhez):
- 150 g It’s us Miklós univerzál mix gluténmentes lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 150 g It’s us Miklós seeded bread mix gluténmentes lisztkeverék
- 50 g It’s us Kati’s low carb kovászos gluténmentes lisztkeverék
- 50 g Doves farm kenyérliszt (maradékot használtam el, lehet bármelyik a fentiekből)
- 7 g só
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 20 g étolaj
- 380 g langyos víz
A magvas gluténmentes kenyér elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Majd a langyos vízzel összeállítom a tésztát. Végül az olajjal bedagasztom. Lehet kézzel, géppel, ki mivel szeretné, úgy készítse.
- Ezután egy sütőpapírral borított formában (25 x 13 x 6 cm-es) simítom a tésztát.
- Mélyen bevágom a tetejét, vékonyan olajjal lekenem. Radiátorra teszem kelni 45 percen keresztül. Ha meleg van a lakásban, konyhapulton kelesztem, de lehet 50 °C fokos sütőben is. Ezután mikor szépen megkelt, 180 °C fokos sütőben, most alsó, felső sütési módon 40 percig sütöm. (valami történt a sütőmmel 🤨)
- Kiveszem a formából, rácsra teszem, 10 percig vissza a sütőbe. Lekapcsolom, kinyitom az ajtót, pár percig bent hagyom szikkadni.
- Ha teljesen kihűlt, lehet fagyasztani is. Na erre nem került sor, mert nem csak nekem, de a családnak is nagyon ízlett.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 1óra 50 perc
Nehézségi szint: kezdő könnyű elkészíteni
- Recept címke: Doves farm lisztkeverék élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só tej - tojás - gluténmentes