Gluténmentes nyári álom torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes nyári álom tortával bővült.
Nyár derekán járunk, elkezdődött a szilvaszezon. A szilva savanyúsága igazán jól ennek a tortának, és a nyári melegnek is. Milyen jólesik enni egy savanykás tortaszeletet egy könnyed ebéd vagy vacsora után? Összetett torta, de könnyedén elkészítheti bárki. Nem kell hozzá túl sok előképzettség.
Hozzávalók (16 szelet):
(24 cm átmérőjű tortaforma)
Tészta hozzávalói:
- 5 db L-es méretú tojás
- 5 evőkanál eritrit
- csipet só
- 1 evőkanál étolaj
- 7 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál sütőpor
Szilvazselé:
(20 cm átmérőjű tortaforma)
- 800 g kimagozott szilva
- 2 evőkanál eritrit
- 2 teáskanál Lucullus fahéj
- 1 egész citrom reszelt héja
- csipet só
- 3,5 dl víz
- 3 teáskanál agar-agar
Fehér krém:
- 250 g Vegart növényi mascarpone
- 400 ml Meggle Patisserie vegán növényi tejszínhab
- 500 ml Alpro vaníliás növényi joghurt
- vanília aroma ízlés szerint
- 3 evőkanál eritrit
- csipet só
- 3 teáskanál agar-agar
Tüllhöz:
- 10 g rizsliszt
- 20 ml napraforgó étolaj
- 80 ml víz
- lila gél alapú ételfesték, ízlés szerint
Csokoládé máz:
- 150 g tejmentes csokoládé
Tetejére:
- 1 csomag vanília puding
- 300 ml növényi rizstej
- 3 evőkanál eritrit
- 45 g Ráma növényi margarin
Tetejére dekorációnak:
- 3-5 db szilva, kimagozva, vékonyan felcikkezve
A gluténmentes nyári álom torta elkészítése:
1, Piskóta:
- A tojásokat habosra verjük egy robotgép segítségével a cukorral, sóval és az étolajjal.
- A tojásos habhoz szitáljuk a sütőporos rizslisztet.
- Óvatosan összekeverjük a habot a liszttel.
- 24 cm-es tortaformába, aminek az alját sütőpapírral béleltünk ki, óvatosan kanalazzuk be a tésztát.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre kb. 15-20 perc alatt.
- Amikor kész, hagyjuk kihűlni a piskótatésztát.
2, Szilvazselé:
- Nekem 1 db 20 cm-es tortaformám van, ezért két részletben készítettem el a zselé korongokat.
- A szilvák felét, a többi hozzávaló felével sűrűre összefőzzük.
- Adjuk hozzá az agar-agart, aminek fel kell forrnia a szilvával együtt.
- Kiöntjük ezt a 20 cm-es tortaformába.
- Hagyjuk megdermedni. (akár tehetjük hűtőszekrénybe is)
- Ne felejtsük el majd a kész szilvakorongot kivenni a formából, és újra elkészíteni a zselé korongot, a maradék részből.
- Majd kihűteni!
3, Fehér krém:
- Verjük fel a növényi tejszínhabot.
- Amikor már majdnem kész a hab, adjuk hozzá a villával összetört vegán mascarpónét.
- Az Alpró joghurtból 2-3 evőkanál kivételével felforraljuk az eritrittel, és az agar-agarral.
- Kicsit hagyjuk hűlni, pár percig.
- Óvatosan keverjük majd össze a mascarponés tejszínhabbal a felforralt, kicsit kihűlt növényi joghurttal.
4, Vaníliás krém:
- A vanília pudingport a szokásos módon elkészítjük.
- Felforraljuk az eritrittel a növényi tejet (most rizs), és sűrűre főzzük a pudingot.
- Ha kész, adjuk hozzá a margarint, és keverjük el jó alaposan.
- Hűtsük le.
5, Tüll:
- A hozzávalókat alaposan keverjük össze, kézi botmixer segítségével.
- Forró palacsintasütőbe öntsük bele a tüll „tésztát”.
- Közepesen forró sütőben kb. 15 percig süssük készre.
- A végén vissza fog maradni az étolaj. (fel lehet használni újra)
- A kész tüllt óvatosan egy palacsinta lapát segítségével emeljük át egy lapos tányérra.
6, Összeállítás:
- Vágjuk ketté a piskótát.
- Tegyük 24 cm-es tortakarikába.
- Belülről tekerjük körbe vax papírral / fóliával, mert a torta magas lesz, felfelé fogunk építkezni.
- Alsó lapra kenünk egy kevés növényi joghurtot.
- Erre öntsünk egy adag fehér krémet.
- Ebbe óvatosan nyomjuk bele az első szilvás réteget.
- Jöhet a maradék fehér krém.
- Ebbe is nyomjuk bele a második szilvazselé korongot.
- Helyezzük rá a piskótakarika másik felét.
- Kenjük le a kihűlt vaníliás pudinggal.
- A kész és kihűlt tüllt olló segítségével óvatosan vágjuk fel, ahogy szeretnénk.
- Helyezzük bele a pudingba.
- Tegyük be egy kis időre a tortát hűlni.
7, Csokoládémáz:
- A csokoládét mikrohullámú sütőben kb. bő 1 perc alatt olvasszuk fel.
- Tegyük bele egy zacskóba, óvatosan, mert forró!
- Az egyik sarkát vágjuk le.
- Majd a kihűlt torta szélére csurgassuk rá, amely így szinte azonnal meg fog kötni.
- Dekoráljuk szilvacikkekkel.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe.
- Kihűlve tálaljuk. (legjobb, ha akár egy éjjel is a hűtőszekrényben marad)
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 4 óra, ebben már benne van a hűtési idő is
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes nyári álom torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom eritrit ételfesték étolaj fahéj gluténmentes tejcsokoládé ivóvíz joghurt margarin mascarpone növényi joghurtalternatíva növényi mascarpone alternatíva reggeli rizsliszt só sütőpor szilva tejszínhab tojás torta uzsonna és tízórai vanília aroma











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

