Gluténmentes sokmagvas kenyér, egyszerűen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sokmagvas kenyérrel bővült.
Egy nagyon kedves barátunk mindig kéri, hogy az egyik diszkontláncban, ha vásárlunk, hozzunk neki friss, sokmagvas kenyeret. Az az illat, a ropogós hang leírhatatlan. Innen jött az ötlet, készítsek hasonló formakenyeret. A kenyér barnaságát a benne lévő megőrölt lenmag adja. Tetején pedig sok-sok mag található. Fekete sóval ízesítettem, ami kissé kénes, tojásra emlékeztető illatot, és utóízt kölcsönöz a kenyeremnek.
Hozzávalók (12-14 szelet):
A gluténmentes kenyértészta hozzávalói:
- 350 g It’s us Mikló’s bread mix Miklós fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék
- 2 evőkanál lenmag, ledarálva
- 50 g Vegajó tejföl
- 18 g Budafoki élesztő
- csipet cukor
- 300 ml langyos víz
- 12 g It’s us Naturbit psyllium útifűmaghéj őrlemény
- 7 g Himalájai fekete só (sima só is jó, természetesen)
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 1 evőkanál fehér-fekete szezámmag, lenmag
- 1 teáskanál napraforgó étolaj
A gluténmentes sokmagvas kenyér elkészítése:
- A vegajó tejfölt langyosítsuk meg.
- Tegyük bele a csipet sót, és az élesztőt.
- Tegyük félre, hogy felfusson.
- Mérjük ki a tészta száraz hozzávalóit.
- Keverjük össze egy fakanállal.
- (Én most az egész tésztát ennek a segítségével kevertem össze)
- A tetejére szánt magokat alaposon mossuk át, majd csepegtessük le.
- Tegyük bele a felfutott élesztőt.
- Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat.
- Amikor már jól összeállt a tészta, kezünk segítségével dagasszuk tovább.
- Tegyük a sütőpapírral bélelt formába a tésztát.
- Tetejére simítsuk el a magvakat.
- Majd kenjük le a tetejét olajjal.
- Tegyük huzatmentes helyre, kb 20-25 percre megkelni a tésztát.
- Kelesztés után 200 °C fokra előmelegített sütőbe tegyük, kb. 40-45 percre.
- Ennyi idő alatt szépen meg fog sülni.
- Kihűlve szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Kenyér forma: 21×7 cm
Tápanyagtartalom |
az egészben |
12 szeletből 1 szelet Sokmagvas kenyérben |
Energia |
7852 kJ / 1874 kcal |
654 kJ / 156 kcal |
Zsír |
63,7 g |
5,3 g |
amelyből telített zsírsavak |
16,1 g |
1,3 g |
Szénhidrát |
301,0 g |
25,1 g |
amelyből cukrok |
17,7 g |
1,5 g |
Rost |
21,9 g |
1,8 g |
Fehérje |
11,5 g |
1,0 g |
Só |
7,26 g |
0,61 g |
A gluténmentes sokmagvas kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kenyér It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz lenmag psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli tej - tojás - gluténmentes tejföl tejföl alternatíva uzsonna és tízórai