Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes lekváros bukta Air freyben sütve

bukta recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes lekváros bukta lepett meg minket.

Mint említettem, sorban hozom a recepteket amik eddig igen jól sikerültek. Most ez a finom lekváros bukta a következő.

Hozzávalók (4 db):

  • 220 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 15 g cukor
  • 4 g só
  • 5 g porélesztő
  • 120 g langyos tej vagy növényi alternatíva 
  • 40 g natúr joghurt vagy növényi alternatíva
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 20 g étolaj
  • 5 g psyllium rost útifűmaghéj

Töltelék:

  • 100 g barack lekvár

Tetejére:

  • 20 g étolaj + 20 g tej keveréke

A gluténmentes lekváros bukta elkészítése:

  • Keverő tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem.
  • Hozzáadom a tojást, joghurtot, olajat, majd a langyos tej egy részét, dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
  • Addig adagolom apránként a langyos tejet, míg elválik az edény falától.
  • Kicsit lágyabb tésztát kell kapjunk, majd a 10 perces pihi után tökéletes, rugalmas lesz.
  • Ekkor lisztezett gyúrólapon, 4 részre osztom, egyesével 15 x 20 cm nagyságú téglalappá nyújtom.
  • Egyik végére bőven, barack lekvárt teszek.
  • Két oldalán, fél cm behajtom, így nem folyik ki a töltelék.
  • Felülről lefelé feltekerem.
  • Az illesztés alulra kerüljön.
  • Air frey sütő üstjébe sütőpapírt simítok, a buktákat beleteszem.
  • Olaj és tej keverékével lekenem, lezárom a sütőt, de nem kapcsolom be.
  • Sportolok az energiával.
  • Mikor szépen megkelt kb.30-40 perc után 155 °C fokra állítom a hőmérsékletet, 20 percig sütöm.
  • Minden sütő másképp dolgozik, nekem ezek az értékek jók.
  • Előfordulhat hogy magasabb hőmérsékleten, tovább kell sütni másik gépben.
  • Kikell tapasztalni. Gyönyörű szépek lettek, rácsra teszem, hűtöm.
  • Porcukorral szórva tálalom.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, dagasztás: 10 perc
  • Pihentetés: 10 perc
  • Formázás, kelesztés: 45 perc
  • Sütés: 20 perc

Nehézségi szint: haladó

Ez a recept gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető 🙂.

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes lekváros buktában
Energia 6386 kJ / 1524 kcal 1596 kJ / 381 kcal
Zsír 50,5 g 12,6 g
  amelyből telített zsírsavak 10,1 g 2,5 g
Szénhidrát 235,8 g 59,0 g
  amelyből cukrok 74,0 g 18,5 g
Rost 18,0 g 4,5 g
Fehérje 21,5 g 5,4 g
6,38 g 1,60 g

A gluténmentes lekváros bukta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bukta recept

gluténmentes lekváros bukta

Kategória: , , ,