Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Fahéjas gluténmentes kürtőskalács – Iri mama konyhája

Iri mama kürtőskalács gluténmentes recept Iri mamaA gluténmentes kürtőskalács sütés izgalmas feladata. Iri mama most fahéjasat készített:

Amikor kiderült a gluténérzékenység nálam, a kürtőskalács volt a 3. amit kipróbáltam. Teljesen elégedett voltam akkor, úgy gondoltam fog ez a sütés menni nekem. Azelőtt is nagyon sokat sütöttem, nem nagy ördöngösség. Nagyot tévedtem akkor, rengeteg kudarcom volt, már majdnem feladtam a gluténmentes sütést. Azóta eltelt több mint 6 év, de belejöttem.
Mára úgy érzem amit szeretnék elkészíteni, az előbb vagy utóbb, de sikerül 🙂. Szóval, csak biztatni tudok mindenkit!

kürtőskalács gluténmentes recept Iri mamaHozzávalók 9 db gluténmentes kürtőskalácshoz:

Forgatáshoz:

  • 30 g cukor
  • 1 g fahéj (1 teáskanál)

Fahéjas gluténmentes kürtőskalács elkészítése:

  • Dagasztó tálba tesszük a lisztet, útifű maghéjat, sót, cukrot, élesztőt, és a citrom reszelt héját. Alaposan elkeverjük, majd beletesszük a tojást, vajat vagy margarint, és a langyos tejet.
  • Dagasztó gép spiráljával addi g dagasztjuk , míg elválik az edény falától. A tésztának lágynak, de formázhatónak kell lenni.
  • Dagasztás után ha picit lágyabb, az nem baj, állás után pont jó lesz.
  • Letakarjuk, duplájára kelesztjük, 35 – 45 percig.
  • Amíg kel a tészta, készítsük elő a csöveket. Mivel nincs kürtőskalács hengerem, én összegyűjtöttem alufólia kemény csöveit. 2-3 darabra vágtam, jó szorosan betekertem alufóliába. Könnyű vele dolgozni, mosható.
  • Nekem azóta meg vannak, így most annyi dolgom volt, hogy  ecsettel vékonyan leolajoztam.
  • A megkelt tésztát, vékonyan liszttel szórt gyúrólapon, téglalappá nyújtjuk, 4 – 5 mm vastagra, 9 – 10 db, 2 cm széles csíkokra vágjuk.
  • Tepsibe sütőpapírt tegyünk. Egy tészta csíkkal körbetekerjük a csöveket. Párszor meghengergetjük a gyúrólapon, majd óvatosan a fahéjas cukorba.
  • Tepsibe állítjuk, a többit is így készítjük. 10 perci g pihentetjük, majd 180 °C fokon, legkeveréssel 15 – 20 perci g sütjük. Minden sütő másképp dolgozik, ezért figyelni kell rá.

Jó étvágyat kívánok.

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

A recept tápérték számítása folyamatbanű

A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kürtőskalács recept

gluténmentes kürtőskalács

Kategória: , , ,