Gluténmentes őszi szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi szelet bővült.
Teljes egészében benne vagyunk az őszben. Mi más kerülhetett volna a tésztába, mint dió és alma. A tetejére vaníliáspuding és növényi tejszín került. Erre pedig mi más, mint az édes íz ellensúlyozására a sós karamell. Egy esős őszi estén nagyon jólesik elmajszolni ezt a süteményt egy remek könyv társasága mellett.
Hozzávalók (12 – 14 szelet):
Tésztához:
- 230 g Kate’s low carb mix, Sütemény lisztkeverék
- 8 g sütőpor
- 30 g eritrit
- csipet só
- 2 db L-es méretű tojás
- 70 g napraforgó étolaj
- 195 ml növényi “tej” (most rizsital)
Tészta töltelékéhez:
- 300g pucolt alma
- 100 g dió
- 2 evőkanál eritrit
- csipet só
- fél kezeletlen héjú narancs reszelt leve
- 1 db narancs frissen facsart leve
- 1 db citrom frissen facsart leve
Tetejére a krém:
- 3 dl növényi ital (most rizsital)
- 3 evőkanál eritrit
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 250 ml Alpro növényi tejszín (Szójakészítmény habkészítéshez)
- 120 g Növényi mascarpone
Sós karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
- fél teáskanál só
A gluténmentes őszi szelet elkészítése:
- A megpucolt almákat apró darabokra vágjuk fel.
- Reszeljük hozzá a narancshéjat.
- Facsarjuk hozzá a citrom- és a narancslevet.
- Adjuk hozzá az eritritet és a csipet sót.
- Főzzük össze alaposan ezeket.
- Tegyük félre kihűlni.
- Elkészítjük a tésztát addig.
- Kikeverjük a tészta hozzávalóit, és alaposan csomómentesre keverjük.
- Ha már kissé kihűlt az almás, diós főzet, keverjük a tésztához.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük ezt a gazdagított tésztát.
- Előmelegített 180°C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül, elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a Vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
- Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
- Tegyük hidegebb helyre, hogy a karamell besűrűsödjön.
- Amikor mindezzel készen vagyunk, elkészítjük a pudingot.
- A növényi tejben elkeverjük a pudingport, az eritritet és a sót.
- Nagyon jó sűrűre főzzük.
- Kivesszük a tepsiből a kész piskótát.
- Hagyjuk kihűlni.
- Elkezdjük felverni a növényi tejet.
- Amikor már majdnem kész, kemény a habunk, adjuk hozzá a növényi mascarpónét.
- Verjük tovább pár pillanatig.
- A kihűlt pudinggal alaposan keverjük össze ezt a habot.
- Ezt kenjük a tésztára.
- Erre díszítésként csurgassuk rá a sós karamellt.
- Esetleg szórjuk meg a tetejét darált pisztáciával.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szeletre osztva 1 öszi szeletben |
14 szeletre osztva 1 őszi szeletben |
Energia | 23382 kJ / 5103 kcal | 1781 kJ / 425 kcal | 1526 kJ / 364 kcal |
Zsír | 311,4 g | 26,0 g | 22,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 146,5 g | 12,2 g | 10,5 g |
Szénhidrát | 488,9 g | 40,7 g | 34,9 g |
amelyből cukrok | 261,9 g | 30,2 g | 18,7 g |
Rost | 94,6 g | 7,1 g | 6,0 g |
Fehérje | 50,2 g | 4,2 g | 3,6 g |
Só | 13,02 g | 1,0 g | 0,93 g |
A gluténmentes őszi szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor dió eritrit étolaj It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék margarin mascarpone narancs reggeli só sütőpor tej tejszín tojás uzsonna és tízórai vanília puding