Gluténmentes ropogós keksz
Iri mama egy gluténmentes ropogós keksz lepett meg minket.
Nagyon kifogytam a kekszekből , valami újat szerettem volna. Sikerült, annyira ropogós, finom lett. Most ez lesz egy darabig a kedvenc nálunk,mert a családnak is ízlett 😅.
Hozzávalók (20 db):
- 120 g vaj vagy margarin
- 120 g gluténmentes zabpehely darálva
- 50 g kókusz reszelék
- 50 g mandula forgács
- 50 g cukor
- csipet só
- 5 g vaníliás cukor
- 5 g sütőpor
- 3 g psyllium rost útifűmaghéj
- 50 g darált keksz
- 1 db tojás
A gluténmentes ropogós keksz elkészítése:
- Vajat megolvasztom, belemérem a cukrot, sót, vaníliás cukrot, kikeverem.
- Könnyű vele dolgozni, kézzel kevertem ki.
- Késes aprítóban ledarálom a zabpelyhet és a kókusz reszeléket.
- Vajhoz keverem, itt adom hozzá a sütőport, útifű maghéjat, mandula forgácsot, elkeverem.
- Úgy éreztem hogy valami kell hozzá, kéznél volt darált keksz, előző napi desszertből, és egy darab tojás.
- Tökéletes állagú lett. Sütőpapírral bélelt tepsibe (30 x 35 cm) ,20 db egyforma nagyságú gombócokat gömbölyítek.
- Vizes kézzel lelapítom, villával díszítem. 180 °C fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15 -20 percig sütöm.
- Rácson hagyom kihűlni.
- Zárható dobozban tárolható, de sokáig nem kell, mert hamar elfogy.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 30-40 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Ropogós kekszben |
Energia |
9511 kJ / 2270 kcal |
476 kJ / 114 kcal |
Zsír |
150,1 g |
7,5 g |
amelyből telített zsírsavak |
68,2 g |
3,4 g |
Szénhidrát |
171,4 g |
8,6 g |
amelyből cukrok |
72,8 g |
3,6 g |
Rost |
18,1 g |
0,9 g |
Fehérje |
41,8 g |
2,1 g |
Só |
1,89 g |
0,09 g |
A gluténmentes ropogós keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt cukor gluténmentes keksz gluténmentes zabpehely gyors keksz kókuszreszelék mandula margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor vendégváró