Gluténmentes Marlenka-Csinta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes Marlenka-Csinta bővült.
A marlenka egy igazán különleges, időigényesen elkészíthető desszert. Most picit egyszerűsítettem rajta, de így palacsinta tésztába öltöztetve is remek édesség. Sőt, megállja a helyét a karácsonyi, ünnepi asztalon is. Hatalmas kedven lett azonnal ez az újra gondolt, örmény típusú, ami igazán zsíros növényi tejszínnel és Ráma vegán vajjal készült.
Hozzávalók (16 – 18 szelet):
Palacsintához:
- 35 dkg Mester család palacsintapor
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 4 dl növényi “tej” (most rizsital)
- 3-3,5 dl szénsavas ivóvíz
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Krémhez:
- 8 dkg vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- 400 ml Alpro növényi tejszín
- 2 evőkanál méz
- 20 g négyszeres édesítő
- csipet só
- 100 g dió
Tetejére:
- 25 g pisztácia, darálva
Karamell (ennek a felét használtam fel):
- 200 g cukor (100 g)
- 60 g Vénusz margarin (30 g)
- 250 ml Alpro tejszín a főzéshez (125 ml)
A gluténmentes Marlenka-Csinta elkészítése:
- A pudingport a szokásoknak megfelelően főzzük meg.
- Tejet melegítjük, adjuk hozzá a pudingport, kukoricalisztet, édesítőt/cukrot és a csipet sót.
- Jó sűrűre főzzük a pudingot.
- Adjuk is hozzá azonnal a vegán vajat, és a mézet is.
- Alaposan dolgozzuk össze, amíg felolvad a vegán vaj, és a méz is elegyedik.
- A pudingkrémre tegyünk egy folpackot, így nem fog bebőrösödni.
- Tegyük félre kihűlni.
- Elkészítjük a palacsintákat.
- A palacsinta tészta hozzávalóit csomómentesre kikeverjük.
- Egy-egy cseppnyi forró étolajon készre sütjük, mindkét oldalát a palacsintának.
- Ha készen vagyunk, a diót pirítsuk meg száraz, forró serpenyőben, és daráljuk le.
- Elkészítjük a karamellt. A karamell nagy adag lesz, kb. a felét használjuk fel csak.
- A maradék eltartható a hűtőszekrényben.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a Vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá az Alpro tejszínt és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
- Tegyük hidegebb helyre, akár hűtőszekrénybe is, hogy a karamell besűrűsödjön.
- Jöhet a marlenka-csinta összeállítása, ha már kihűltek a palacsinták.
- Egy-egy palacsintára kenjünk egy adag kihűlt krémet.
- Erre szórjunk diót.
- Ezt így sorban megismételjük.
- A tetejére is kenjünk egy adag édes krémet.
- Most nem diót, hanem a ledarált pisztáciát szórjunk a krémre.
- Erre pedig tetszőleges mintában vékony sugárral egy habzsákból nyomjunk ki karamellt.
- Érdemes a palacsinta tetején körbe is kidekorálni karamellel.
- Tegyük hűtőszekrénybe, hogy dermedjen meg az egész.
- Szeletelve, hidegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés a hűtőszekrényben
Tápanyagtartalom | az egészben | 16 szeletre vágva 1db. Marlenka-Csintában (kb. 114 g) |
18 szeletre vágva 1db. Marlenka-Csintában (kb. 100 g) |
Energia | 21863 kJ / 5218 kcal | 1366 kJ /326 kcal | 1215 kJ / 290 kcal |
Zsír | 263,8 g | 16,5 g | 14,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 121,6 g | 7,6 g | 0,4 g |
Szénhidrát | 610,8 g | 38,2 g | 33,9 g |
amelyből cukrok | 157,1 g | 9,8 g | 8,7 g |
Rost | 11,3 g | 0,7 g | 0,6 g |
Fehérje | 63,4 g | 4,0 g | 3,5 g |
Só | 2,86 g | 0,18 g | 0,16 g |
A gluténmentes Marlenka-Csinta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió édesítőszer étolaj glutén és tejmentes gyors ivóvíz karácsonyi GM receptek kukoricaliszt margarin Marlenka Mester Család gluténmentes süteményliszt méz pisztácia reggeli rizsital só tej tejszín tojás torta uzsonna és tízórai vanília puding