Gluténmentes bagett és zsemle
Iri mama egy gluténmentes bagett és zsemlével bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Kipróbáltam a Mester Család gluténmentes kenyér mix lisztet, amiből álom puha, szellős, könnyű zsemléket és bagettet sütöttem. Nagyon finom lett.
Hozzávalók (6 db):
- 400 g Mester Család gluténmentes kenyérmix lisztkeverék
- 3 g cukor
- 4 g só
- 15 g étolaj
- 6 g porélesztő
- 2 g xantán (elhagyható)
- 380 g langyos víz
A gluténmentes bagett és zsemle elkészítése:
- Lisztet, sót, cukrot, élesztőt, xantánt keverő tálba mérem, alaposan elkeverem.
- Majd az olajjal és langyos vízzel bedagasztom a tésztát.
- Én kézzel pillanatok alatt begyúrom, de lehet géppel, kinek hogy kényelmes.
- Addig pihentetem míg a tepsibe sütőpapírt simítok,amit vékonyan lekenek olajjal.
- 6 részre osztom a tésztát, 3 db zsemlét, 3 db bagettet formáztam belőle.
- Olajos kézzel készítem, így nem ragad rá a tészta.
- Miután kész a formázás , tetejét lekenem olajjal, mélyen bevágom, duplájára kelesztem.
- Én konyhapulton letakarva hagytam.
- Ezután 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 20 percig sütöm.
- Addig a sütőben hagyom míg teljesen kihűl.
- Minden sütő más, ezért a sütési idő változhat!
- Ha teljesen kihűlt, zacskóba csomagolva tárolom.
- Lehet fagyasztani is.
- Álom puha, finom ízű.
- Legközelebb magokkal szórom kívül, belül.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 80-90 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes bagett és zsemlében |
Energia | 6117 kJ / 1460 kcal | 1019 kJ / 243 kcal |
Zsír | 13,9 g | 2,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,7 g | 0,3 g |
Szénhidrát | 321,2 g | 53,5 g |
amelyből cukrok | 19,2 g | 3,2 g |
Rost | 11,2 g | 1,9 g |
Fehérje | 3,3 g | 0,6 g |
Só | 4,40 g | 0,73 g |
A gluténmentes bagett és zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények ivóvíz lisztkeverék Mester Család gluténmentes kenyérliszt reggeli só uzsonna és tízórai xantán