Gluténmentes skandináv ropogós kenyér – Knekkebrød
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes skandináv ropogós kenyér bővült.
Ropogós, aranybarna színű finom kenyérke. Amit, mi magyarok úgy gondolom, nem is neveznénk kenyérnek. Extra finom, pici növényi vajpótlóval…leírhatatlanul finom. Érdemes elkészíteni, akár esti rágcsálni valóként is ízletes. De vendégváró falatkának is kiváló ötlet, hiszen most gluténmentesen készítettem el.
Hozzávalók (6 adag):
- 45 g szezámmag
- 60 g lenmag
- 60 g tökmag
- 60 g napraforgómag
- 2 evőkanál chia magvak
- 45 g kukoricakeményítő
- 1 teáskanál só
- 3 ½ evőkanál napraforgó étolaj
- 90 ml forrásban lévő víz
Tetejére:
- 1 teáskanál finom só
A gluténmentes skandináv ropogós kenyér elkészítése:
- Mérjük ki a száraz magokat és a keményítőt.
- Alaposan keverjük és a sóval együtt egy tálkában.
- Erre öntsük rá a forrásban lévő vizet.
- Adjuk hozzá a napraforgó étolajat is.
- Keverjük el alaposan az összetevőket.
- Pihentessük kb. 10-15 percig.
- Addig is melegítsük elő a sütőt 130-140 °C fokra.
- Egy tepsibe helyezzünk sütőpapírt.
- Erre óvatosan egyengessük el kb. fél centiméter vastagságban a magvas keveréket, ami időközben megszívta magát vízzel.
- Szórjuk meg a tetejét finom sóval.
- A sütőben ezen a hőmérsékleten süssük készre kb. másfél óra alatt.
- Hagyjuk langyosra kihűlni, ekkor már tudjuk szeletelni is, tetszőleges méretűre.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 110 perc
|
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adag (2 szelet) gluténmentes norvég ropogós kenyérben |
|
Energia |
6937 kJ / 1417 kcal |
1156 kJ / 236 kcal |
|
Zsír |
105,1 g |
17,5 g |
|
amelyből telített zsírsavak |
15,1 g |
2,5 g |
|
Szénhidrát |
55,2 g |
9,2 g |
|
amelyből cukrok |
4,0 g |
0,7 g |
|
Rost |
42,1 g |
7,0 g |
|
Fehérje |
51,9 g |
8,7 g |
|
Só |
8,21 g |
1,37 g |
A gluténmentes skandináv ropogós kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: chia mag étolaj gluténmentes péksütemények ivóvíz kukoricakeményítő lenmag napraforgómag reggeli só szezámmag tökmag uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

