Gluténmentes sütés nélküli tavaszi epres torta, bazsalikom krémmel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sütés nélküli tavaszi epres torta bővült.
Végre május, az igazi eper szezon. Nem volt kedvem tortát sütni, pontosabban piskótát. Így készítettem fügéből, és linzer tésztából torta alapot. Az eperhez remekül illik a bazsalikom, kérdés sem volt, hogy mit tegyek a torta tetejére. Ha egy igazán finom, dekoratív süteményt szeretnétek, készítsétek el ti is.
Hozzávalók (14 szelet):
- 200 g It’s us Miklós univerzál lisztkeverékből sült linzertészta
- (300 g It’s us Miklós univerzál lisztkeverék, 200 g növényi margarin, 100 g porcukor mennyiségből, kész kekszből 200 g-ot használtam fel)
- 150 g aszalt füge
- 1 evőkanál növényi margarin olvasztva
- csipet só
Krém:
- 7 dl növényi ital (most rizs ital)
- 1 csomag gluténmentes vaníliás puding
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál cirok dara
- 250 g eper
- csipet só
- 2 teáskanál agar-agar
Bazsalikomos réteg:
- ¾ cserép friss bazsalikom levelek kb. 5 g
- 250 ml növényi tejszínhab alternatíva
- 1 fél teáskanál agar-agar
Tetejére, dekorációként:
- 8-10 friss bazsalikom levél
- 6-8 db kisebb eperszem
A gluténmentes sütés nélküli tavaszi epres torta, bazsalikom krémmel elkészítése:
- A fügéket mossuk át, ha már nem túl puhák vagy frissek.
- Aprítógép segítségével daráljuk le a fügéket, a sült linzert, sót és az olvasztott margarint.
- Ezt egy 18 cm tortaforma alján terítsük szét és lapítsuk el a formában.
- Amíg készül a krém, tegyük a torta alapot hűtőszekrénybe.
- A növényi italt keverjük el a pudingporral és a cirok darával.
- Kezdjük el melegíteni.
- Közben öntsük hozzá a cukrot és a sót.
- A mosott epret aprítsuk le.
- Ezt az eperlevet, eperdarabokat is keverjük el a sűrűsödő cirok darás pudinghoz.
- Mehet hozzá a 2 teáskanál agar-agart.
- Főzzük sűrűre, kb. egy percig hagyjuk forrni az agar-agarral a pudingot.
- Ezt a krémet öntsük a hideg torta alapra.
- Tegyük ismét vissza a hűtőszekrénybe a tortát.
- Szedjük le a bazsalikom leveleket, és mossuk meg.
- Aprítógépben a növényi tejszín alternatívával daráljuk le.
- Egy szitán szűrjük át az egészet.
- Kezdjük el melegíteni, és amikor már majdnem forr, adjuk hozzá az agar-agart.
- Az egészet még forraljuk fel kb. 1 percen át.
- Ezt öntsük rá a hűtőszekrényből kivett torta krémre.
- Az egészet tegyük kihűlni a hűtőszekrénybe.
- Tetejét dekoráljuk friss bazsalikom levéllel, és pár szem friss eperszemmel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: pihentetéssel együtt 1 óra
It’s us Miklos univerzál lisztből sült gluténmentes linzertészta
Tápanyagtartalom | az egészben | 200 g gluténmentes linzer tésztában |
Energia | 12164 kJ / 2903 kcal | 4055 kJ / 968 kcal |
Zsír | 158,6 g | 52,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 94,0 g | 31,2 g |
Szénhidrát | 347,9 g | 116,0 g |
amelyből cukrok | 116,6 g | 38,9 g |
Rost | 3,0 g | 1,0 g |
Fehérje | 0,3 g | 0,1 g |
Só | 0,71 g | 0,24 g |
Gluténmentes sütés nélküli epres torta
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet Gluténmentes sütés nélküli tavaszi epres tortában |
Energia | 13404 kJ / 3199 kcal | 957 kJ / 229 kcal |
Zsír | 134,6 g | 9,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 84,8 g | 6,1 g |
Szénhidrát | 460,2 g | 32,9 g |
amelyből cukrok | 239,7 g | 17,1 g |
Rost | 39,3 g | 2,8 g |
Fehérje | 14,8 g | 1,1 g |
Só | 4,28 g | 0,31 g |
A gluténmentes sütés nélküli tavaszi epres torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar bazsalikom cirokdara édes eper füge glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kristálycukor margarin növényi habtejszín alternatíva reggeli rizsital só sütés nélkül tej - tojás - gluténmentes tojásmentes torta uzsonna és tízórai vanília puding vaníliás cukor