Gluténmentes szilvásgombóc recept 1 óra alatt
Iri mama egy gluténmentes szilvásgombóc recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Gombócból sosem elég. Sajnos itt (Angliában) nem kapható a hagyományos kék szilva. Ringló viszont igen. Most ebből készült a gluténmentes szilvásgombóc.
Hozzávalók (14 gombóchoz):
- 500 g főtt, tört burgonya
- 2 g só
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 3 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 250 g It’s us Miklós univerzális plusz mix gluténmentes lisztkeverék
- 40 g vaj (vagy margarin)
Töltéséhez:
- 400 g magozott szilva
- 30 g cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
Forgatáshoz:
- 40 g vaj (vagy margarin)
- 20 g cukor
- 60 g gluténmentes zsemlemorzsa
Gluténmentes szilvásgombóc elkészítése:
- Szilvát megmosom, kimagozom, négyfelé vágom.
- Megszórom cukorral, mert sajnos nincs édes íze, ízesítem fahéjjal, állni hagyom.
- Sós vízben megfőzött burgonyát leszűröm, összetöröm, hűtöm.
- A tészta hozzávalóiból egy lágy puha tésztát gyúrok. Vizet sóval forrni teszem.
- A tésztát nem szoktam kinyújtani hanem egy baba öklömnyi tészta gombócot kezembe veszek, tenyeremben kissé állapítom, közepébe szilvát teszem és össze csomagolom, ki gömbölyítem.
- Így készítem, míg el nem fogy az összes tészta. Mire végzek a víz is felforr.
- Gombócokat forrásban lévő vízbe teszem, pár percig főzöm, míg feljön a víz tetejére.
- Szűrőlapáttal kiszedem egy tálba. Nagyobb serpenyőben vajon lepirítom a gluténmentes zsemlemorzsát, mikor szép arany színű, ráteszem a cukrot, erre a gombócokat és összeforgatom.
- Máris kész a finom gluténmentes szilvás gombóc.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes szilvásgombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonya cukor édes glutén és tejmentes gluténmentes zsemlemorzsa gombóc gyors It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék lisztkeverék margarin őrölt fahéj psyllium rost (útifűmaghéj) só szilva tojás vaj