Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mákos bagett

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákos bagett bővült.

Szokásos gluténmentes bagetthez újra tettem teljes kiőrlésű ciroklisztet, és 3 evőkanál darált mákot is. Fantasztikusan puha, könnyed, még harmadnap is puha volt, már ami éppen maradt belőle. A mák és a cirokliszt egyben mennyei ízt kölcsönöz ehhez a kenyérféléhez.

Hozzávalók (3 rúd begett):

Tésztához:

  • 350 g It’s us Mikló’s fehér kenyérlisztkeverék
  • 100 g teljes kiőrlésű cirokliszt
  • 50 g tápiókakeményítő
  • 3 evőkanál darált mák
  • 380 ml víz
  • 1,5 evőkanál napraforgó étolaj
  • 20 g friss élesztő
  • 50 ml langyos víz
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 mokkáskanál ketchup
  • 1-2 evőkanál szezámmag

Sütéshez:

  • 2 dl víz egy kis fémlábasban

A gluténmentes mákos bagett elkészítése:

  • 50 ml langyos vízbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, amihez hozzáadjuk a cukrot.
  • Tegyük el langyos helyre életre kelni.
  • Addig mérjük ki a száraz összetevőket.
  • Mérjük ki a mákot.
  • Majd kávédarálón jó alaposan daráljuk le.
  • A száraz összetevőket alaposan keverjük össze.
  • Ha felfutott az élesztő, adjuk a lisztes keverékhez.
  • Dagasztógép üstjében kezdjük el dagasztani a tésztát.
  • Fokozatosan öntsük hozzá a vizet.
  • Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
  • Dagasszuk még pár percig tovább.
  • Addig mossuk át bő vízzel a bagettek tetejére szánt napraforgómagokat.
  • 3 egyenlő részre osszuk el a tésztát.
  • Egyenként lapítsuk ki a kezünkkel (most gumikesztyűvel) a tésztákat sütőpapíron.
  • Felső részét behajtjuk háromszög alakúra, és feltekerjük a tésztát.
  • Ezen tekergessük el a tésztahengereket.
  • Ugyan így járunk el a maradék két résszel is.
  • Tegyük bagettsütő formába, vagy tepsibe a tésztákat.
  • Szórjuk meg a tetejüket szezámmaggal.
  • Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 30 percen át.
  • Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra, amibe szokás szerint helyezzünk be 2 dl vizet egy kis fém edényben.
  • A megkelt bagettek tetejét étolajas, ketchupös keverékkel kenjük le vékonyan.
  • Süssük először 220 °C fokon 10 percig.
  • Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és 190 °C fokon süssük készre, további 25-30 perc alatt.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítés idő: 1,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes mákos bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett recept

gluténmentes mákos bagett

Kategória: , ,