Gluténmentes mákos bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákos bagett bővült.
Szokásos gluténmentes bagetthez újra tettem teljes kiőrlésű ciroklisztet, és 3 evőkanál darált mákot is. Fantasztikusan puha, könnyed, még harmadnap is puha volt, már ami éppen maradt belőle. A mák és a cirokliszt egyben mennyei ízt kölcsönöz ehhez a kenyérféléhez.
Hozzávalók (3 rúd begett):
Tésztához:
- 350 g It’s us Mikló’s fehér kenyérlisztkeverék
- 100 g teljes kiőrlésű cirokliszt
- 50 g tápiókakeményítő
- 3 evőkanál darált mák
- 380 ml víz
- 1,5 evőkanál napraforgó étolaj
- 20 g friss élesztő
- 50 ml langyos víz
- csipet cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 mokkáskanál ketchup
- 1-2 evőkanál szezámmag
Sütéshez:
- 2 dl víz egy kis fémlábasban
A gluténmentes mákos bagett elkészítése:
- 50 ml langyos vízbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, amihez hozzáadjuk a cukrot.
- Tegyük el langyos helyre életre kelni.
- Addig mérjük ki a száraz összetevőket.
- Mérjük ki a mákot.
- Majd kávédarálón jó alaposan daráljuk le.
- A száraz összetevőket alaposan keverjük össze.
- Ha felfutott az élesztő, adjuk a lisztes keverékhez.
- Dagasztógép üstjében kezdjük el dagasztani a tésztát.
- Fokozatosan öntsük hozzá a vizet.
- Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Dagasszuk még pár percig tovább.
- Addig mossuk át bő vízzel a bagettek tetejére szánt napraforgómagokat.
- 3 egyenlő részre osszuk el a tésztát.
- Egyenként lapítsuk ki a kezünkkel (most gumikesztyűvel) a tésztákat sütőpapíron.
- Felső részét behajtjuk háromszög alakúra, és feltekerjük a tésztát.
- Ezen tekergessük el a tésztahengereket.
- Ugyan így járunk el a maradék két résszel is.
- Tegyük bagettsütő formába, vagy tepsibe a tésztákat.
- Szórjuk meg a tetejüket szezámmaggal.
- Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 30 percen át.
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra, amibe szokás szerint helyezzünk be 2 dl vizet egy kis fém edényben.
- A megkelt bagettek tetejét étolajas, ketchupös keverékkel kenjük le vékonyan.
- Süssük először 220 °C fokon 10 percig.
- Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és 190 °C fokon süssük készre, további 25-30 perc alatt.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítés idő: 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mákos bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor étolaj glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz ketchup mák reggeli szezámmag tápiókakeményítő tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai