Gluténmentes gofri, ami összehozza a társaságot
- 4 db M-es méretű tojás
- 50 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 110 g vaj / margarin (felolvasztva)
- 200 ml habtejszín (sima vagy laktózmentes)
- 1 dl tej (1,5%-os, vagy laktózmentes), szükség szerint + 1 dl tej
- 250 g liszt
- 150 g kukoricaliszt
- 50 g rizsliszt
- 50 g barna rizsliszt
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- napraforgó olaj a sütéshez
Variációk feltétre:
- Banános étcsokoládés öntet:
- 100 g gluténmentes étcsokoládé
- 1 dl tej (sima vagy laktózmentes)
- 2 db banán
- Joghurtos meggyes öntet:
- 175 g natúr joghurt (sima vagy laktózmentes)
- 20 g porcukor
- 100 g meggybefőtt
Elkészítés:
- A tojásokat megmossuk, egyesével felütjük, majd habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
- Folyamatosan keverve hozzáadjuk a habtejszínt és a tejet.
- A liszteket és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Végül a felolvasztott margarint is beleforgatjuk. Addig keverjük, míg egynemű, csomómentes tésztát nem kapunk.
- A kész masszát fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a tészta jól összeálljon.
- A hűtőből kivéve újra átkeverjük a tésztát. Ha a tejszínnél sűrűbb lett, hozzáadunk további 1 dl tejet.
- A gofri sütőt szilikon ecset segítségével vékonyan kiolajozzuk, majd elkezdjük melegíteni. Egy kis kanál tésztával próbáljuk ki, elég meleg-e a gofrisütő: ha az olaj habzik a tészta mentén, akkor az olaj felmelegedett, elkezdhetjük a gofrikat sütni. A gofrisütő mélyedésébe egy-egy merőkanál tésztát csurgatunk, majd 5-7 perc alatt készre sütjük.
Miközben a gofri sül, elkészítjük a feltéteket:
- A banános feltéthez az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd óvatosan hozzácsurgatjuk a tejet és simára keverjük.
- A joghurtos feltéthez a joghurtot elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett meggyet is. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
- A kész gofrikat gumi vagy fa tálalólapát segítségével tányérra terítjük és letakarjuk, míg a többi gofri sül, vagy akár melegen tálaljuk. (Vigyázzunk, hogy ne fém eszközt használjunk, mert az felsértheti a gofri sütőt!)
- A kész gofri hidegen és melegen egyaránt fogyasztható:
- Melegen: a gofrikra banánkarikákat helyezünk, majd leöntjük a még meleg olvasztott csokoládéval.
- Hidegen: a kész gofrikra ráhalmozzuk a joghurtos meggyet.
- Egyéb variáció feltétre:
- Mogyorókrém, lekvár, friss gyümölcs, tejszínhab, kompót, vaníliás túrókrém, mascarpone, stb.
Elkészítési idő: 70 prec
- Előkészítés: 10 perc
- Hűtés: 30 perc
- Sütés: 30 perc (gofri sütőtől függ)
Nehézségi szint: kezdő
A gluténmentes gofri összehozza a társaságot!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
- Recept címke: cukor gluténmentes étcsokoládé gluténmentes gofri receptek habtejszín joghurt kukoricaliszt margarin rizsliszt street food tej tojás vaníliás cukor