Gluténmentes málnás pisztáciás zserbó
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás pisztáciás zserbóval bővült.
Végre itt van a málna szezon. Ki ne szeretné a málnát? Pláne, ha frissen szedett, kerti málnáról van szó. Valamelyik közösségi platformon láttam ez eredi ötletet, recept nélkül. Így jött az ötlet, hogy elkészítsem, mentes verzióban. Az íze talán vetekszik a „téli” zserbóval is, nekem nagyon bejött. Ha egy klasszikus süteményt új köntösben szeretnétek elfogyasztani, mindenképp próbáljátok ki a receptet.
Hozzávalók (12 főre):
Tészta hozzávalói:
- 300 g It’s us Miklo’s univerzál lisztkeverék
- 100 g It’s us Miklo’s fehér kenyér lisztkeverék
- 10 g It’s us Naturbit bambuszrost
- 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj rost őrlemény
- 180 g Ráma margarin
- 70 g cukor
- 1 db M méretű tojás (55 g)
- 4 g porélesztő
- 110 ml langyos tejital (most rizsital)
Nyújtáshoz:
- 5 evőkanál It’s us riszliszt
Tetejére lekenni:
- 1 db M-es méretű tojás felverve
Pisztácia töltelék:
- 150 g frissen darált pisztácia
- 25 g cukor
- csipet só
- 40 g cukor
Málnatöltelék hozzávalói:
- 300 g friss málna
- 60 cukor
- csipet só
Csokoládéméz:
- 100 g porcukor
- 3 evőkanál holland zsírszegény kakaópor
- csipet só
- 80 g vaj ízű növényi margarin
- 1 evőkanál rizsital
- 1 mokkáskanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 10 g darált pisztácia
- 5 g liofilizált málna
- néhány szem friss málna
A gluténmentes málnás pisztáciás zserbó elkészítése:
- A málnát mossuk meg alaposan.
- Egy kisebb edényben a cukorral és a csipet sóval alaposan főzzük össze.
- Akkor lesz jó, ha már elég sűrűnek érezzük.
- Tegyük félre hűlni.
- Állítsuk össze a tésztát.
- A száraz összetevőket mérjük ki.
- Adjuk hozzá a porélesztőt.
- Üssük bele a tojást.
- Öntsük bele a langyos tejitalt (rizsital).
- Alaposan gyúrjuk össze,
- Rizslisztezett felületen is gyúrjuk át.
- Csomagoljuk be alufóliába és tegyük hűtőszekrénybe.
- Amíg pihen a tészta daráljuk le a kevés cukorral és a sóval a pisztáciát.
- Nem kell teljesen homogénra darálni, nem baj, ha lesznek nagyobb darabok bennük.
- Sütőpapírral béleljünk ki egy 23 x 25 cm nagyságú tepsit.
- A lehűlt, pihentetett tésztát szedjük 3 egyforma részre.
- Az első adagok nyújtsuk ki.
- Tegyük a tepsi aljára.
- Mehet rá a málnakrém / lekvár fele.
- Nyújtsuk ki a második adag tésztát.
- Ezt tegyük a málnakrémes rétegre.
- Erre a lapra kenjük rá a málnakrém / lekvár maradékát.
- Szórjuk meg a pisztáciával és a többi cukorral.
- Erre tegyük az utolsó kinyújtott lapot.
- Tegyük félre huzatmentes helyre megkelni a süteményt.
- 30 perc elteltével kenjük le a tészta tetejét a felvert tojással.
- Szurkáljuk meg alaposan a tésztát.
- Tegyük be előmelegített 175 °C fokos sütőbe.
- Süssük készre, kb 30-35 perc alatt.
- Hagyjuk kihűlni.
- Jöhet a csokoládémáz.
- A porcukrot, csipet sót a kakaóporral keverjük el.
- Öntsük hozzá a növényi italt.
- Kezdjük el melegíteni az egészet.
- Vágjuk bele a margarint.
- Forraljuk össze.
- Amikor már szépen elolvadt a porcukor, margarint csöpögtessük bele a napraforgó étolajat.
- A teljesen kihűlt sütemény tetejét vonjuk be a csokoládémázzal.
- Nagyon gyorsan megköt, igyekezzünk szépen eloszlatni az egész mázat a süteményen.
- Azonnal szórjuk meg a ledarált pisztáciával, liofilizált málnával és a pár szem friss málnával.
- A máz megdermedése után szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2 óra, pihentetéssel, sütéssel
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnás pisztáciás zserbó tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt cukor édes élesztő étolaj gluténmentes zserbó It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor málna margarin pisztácia porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital rizsliszt só tojás uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

