Sütőtökös-csokis gluténmentes keksz
A sütőtök igazán hálás alapanyag. Ha sütve már eleget ettünk belőle, bátran használhatjuk sütemények alapanyagaként is, nagyon finom ízt és állagot ad nekik. Most éppen egy gluténmentes kekszben szerepelt kiválóan.
- 250 g sütőtökpüré (sült sütőtök húsából)
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- 80 g eritrit
- 80 g olvasztott vaj *
- 200 g rizsliszt
- 80 g kukoricaliszt
- 1,5 teáskanál (5 g) sütőpor **
- 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 100 g gluténmentes étcsokoládé apróra vágva **
Elkészítés:
- A sütőtököt krémesre pürésítjük.
- Az olvasztott vajat kikeverjük az eritrittel, majd a tojást is hozzáadjuk és elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sütőporral elkevert liszteket és az őrölt fahéjat.
- Alaposan összekeverjük, majd a végén hozzáadjuk a csokoládét is, és kézzel összegyúrjuk.
- Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra.
- A masszából diónyi gombócokat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel enyhén kilapítgatjuk a gombócokat. 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
* jelöltek: Figyelmesen olvassuk el a címkéket, kaphatók „nyomokban glutént tartalmazhat” változatok is, de mi a garantáltan gluténmenteset vásároljuk meg és használjuk!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: könnyű
Tápanyagtartalom 1 adagban | 25 darab készítése |
30 darab készítése |
Energia | 431,2 kJ / 103,4 kcal | 361,1 kJ / 86,6 kcal |
Fehérje | 1,4 g | 1,2 g |
Zsír | 4,5 g | 3,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,9 g | 2,4 g |
Szénhidrát | 13,6 g | 11,3 g |
amelyből cukrok | 2,5 g | 2,1 g |
Élelmi rost | 1,2 g | 1,0 g |
A sütőtökös – csokis gluténmentes keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt eritrit gluténmentes étcsokoládé keksz kukoricaliszt őrölt fahéj rizsliszt sütőpor sütőtök tojás vaj