Sokmagvas gluténmentes kenyér – izgalmas napindító finomság
Magas tápértékű, laktató, ízletes gluténmentes kenyér a hét minden napjára, akár frissen, akár pirítva! Próbálják ki Önök is!
- 200 g mandula
- 150 g dió
- 125 g napraforgómag
- 25 g tökmag
- 200 g kölesliszt
- 20 g psyllium (útifűmag héj) (3 evőkanál)
- 25 g chia mag (2 evőkanál)
- 1 evőkanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál só
- 500 ml hideg víz
Elkészítés:
- 200 g mandulát és 100 g diót aprítógépben daráljuk finom szemcséjűre, majd tegyük egy nagy tálba.
- Adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót, a lisztet, a psylliumot, a chia magot, az egész tökmagot és napraforgómagot, majd ízesítsük rozmaringgal és sóval.
- Adjunk hozzá a fél liter hideg vizet, majd keverjük egynemű masszává.
- Vékonyan olajozzunk és lisztezzünk ki egy jénai tálat/vagy más sütőformát és tegyük bele a kenyér masszát.
- 1 órát hagyjuk pihenni, hogy az összetevők a vizet megkössék, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig.
- Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából. Ha nem fogy el a kenyér kb. 3-4 nap alatt, fagyasszuk le szeletenként, így bármikor friss kenyerünk lesz.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Nehézségi szint: kezdő
TIPP: lassú felszívódású, IR diétába is beépíthető
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy szeletben (20 szelet esetén) vonatkoztatva:
Egész adag | 1 szelet | |
Energia | 16629,7 kJ / 3978,4 kcal | 831,4 kJ /198,9 kcal |
Fehérje | 142,3 g | 7,1 g |
Zsír | 279,3 g | 14 g |
Szénhidrát | 194,7 g | 9,7 g |
Élelmi rost | 68,1 g | 3,4 g |
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: chia mag dió gluténmentes péksütemények IR barát GM receptek kölesliszt mandula napraforgómag psyllium rost (útifűmaghéj) rozmaring tökmag