Lecsó – egy valódi klasszikus
A lecsó – bár származását tekintve balkáni eredetű – mégis a magyar étel-klasszikusok közé tartozik. Az alap lecsórecept sem tartalmaz glutént, receptünkkel azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a lecsót érdemes beépíteni gluténmentes étrendbe is!
- 2 fej hagyma
- 50 dkg paprika (ha valaki csípősen szereti a a fele mennyiség lehet erős paprika is)
- 80 dkg paradicsom
- 5 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
- bors – ízlés szerint
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
TIPP:
- Fogyaszthatjuk a lecsót köretként is pl. rántotthúshoz
- Gazdagíthatjuk az alap lecsó receptet további zöldségekkel (tök, cukkini, gomba), de tehetünk bele kolbászt, szalonnát, sőt gluténmentes nokedlit vagy rizst is, hisz a lecsónak számtalan fajtája létezik.
Elkészítés:
- A hagymát megpucoljuk, majd a paradicsommal, és a paprikával együtt a hagymát is alaposan megmossuk és feldaraboljuk.
- Tegyünk fel kevés olajat egy lábasba melegedni, amelyben a hagymát megfonnyasztjuk az olajon, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sót, a pirospaprikát, és a borsot, megkeverjük.
- Utána beletesszük a paprikát és a paradicsomot is, összekeverjük, és visszatesszük a tűzre. Ízlés szerinti puhaságúra főzzük.
- Amennyiben több szaftot szeretnénk, kicsit felönthetjük híg paradicsomlével vagy akár sima vízzel is. Ez esetben forraljuk össze újból a lecsót.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc
Tápanyagtartalom 1 adag alap lecsóban
Energia | 831,9 kJ / 199,5 kcal |
Fehérje | 2,0 g |
Zsír | 17,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,7 g |
Szénhidrát | 7,0 g |
amelyből cukrok | 3,1 g |
Rost | 2,1 g |
A lecsó recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Gluténmentes kenyér és péksütemény receprtek
- Recept címke: bors étolaj főétel lecsó paprika paradicsom reggeli só vöröshagyma