Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Lecsó – egy valódi klasszikus

A lecsó – bár származását tekintve balkáni eredetű – mégis a magyar étel-klasszikusok közé tartozik. Az alap lecsórecept sem tartalmaz glutént, receptünkkel azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a lecsót érdemes beépíteni gluténmentes étrendbe is!

lecsó recept - gluténmentes receptekHozzávalók: 4 adaghoz

  • 2 fej hagyma
  • 50 dkg paprika (ha valaki csípősen szereti a a fele mennyiség lehet erős paprika is)
  • 80 dkg paradicsom
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • bors – ízlés szerint
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika

TIPP:

  • Fogyaszthatjuk a lecsót köretként is pl. rántotthúshoz
  • Gazdagíthatjuk az alap lecsó receptet további zöldségekkel (tök, cukkini, gomba), de tehetünk bele kolbászt, szalonnát, sőt gluténmentes nokedlit vagy rizst is, hisz a lecsónak számtalan fajtája létezik.

Elkészítés:

  • A hagymát megpucoljuk, majd a paradicsommal, és a paprikával együtt a hagymát is alaposan megmossuk és feldaraboljuk.
  • Tegyünk fel kevés olajat egy lábasba melegedni, amelyben a hagymát megfonnyasztjuk az olajon, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sót, a pirospaprikát, és a borsot, megkeverjük.
  • Utána beletesszük a paprikát és a paradicsomot is, összekeverjük, és visszatesszük a tűzre. Ízlés szerinti puhaságúra főzzük.
  • Amennyiben több szaftot szeretnénk, kicsit felönthetjük híg paradicsomlével vagy akár sima vízzel is. Ez esetben forraljuk össze újból a lecsót.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 60 perc

Tápanyagtartalom 1 adag alap lecsóban

Energia 831,9 kJ / 199,5 kcal
Fehérje 2,0 g
Zsír 17,4 g
  amelyből telített zsírsavak 1,7 g
Szénhidrát 7,0 g
  amelyből cukrok 3,1 g
Rost 2,1 g

A lecsó recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Gluténmentes kenyér és péksütemény receprtek
gluténmentes kenyér receptek, gm kenyerek

Kategória: , ,