Sós gluténmentes perec – mindenmentes recept
Ismét egy igazi klasszikus receptet készítettünk, de mindenmentes változatban.
- 50 g barna rizsliszt
- 70 g kölesliszt
- 8 g só
- 8 g útifű maghéj
- 70 g margarin
- 50 g Alpro joghurtalternatíva
- 1-2 evőkanál kókusztej olajjal kikeverve a kenéshez
- 10-20g reszelt növényi sajtalternatíva
Elkészítés:
- Az összes alapanyagot alaposan kidolgozzuk (lehet használni aprítógépet is, hogy még alaposabban össze legyen dolgozva).
- A tésztát 10 percig a hűtőben pihentetjük
- Utána enyhén barna rizsliszttel megszórt lapon kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük kókusztejes olajjal – megszórjuk a reszelt növényi sajttal. majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
- Utána is meg lehet kenni a kókusztejes olajjal.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 40 perc
Receptünk tejmentes így tejfehérje allergiások és laktózérzékenyek is fogyaszthatják
Tápanyagtartalom | egész adagban | 1 db (kb. 25 g – 30 g) perecben 12 db készítésekor |
Energia | 824 kcal / 3436,1 kJ | 68,7 kcal / 286,3 kJ |
Fehérje | 11,8 g | 1,0 g |
Zsír | 44,3 g | 3,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 9,8 g | 0,8 g |
Szénhidrát | 88,7 g | 7,4 g |
amelyből cukrok | 2,9 g | 0,2 g |
Rost | 10,9 g | 0,9 g |
A gluténmentes perec recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények kókusztej kölesliszt margarin mindenmentes receptek növényi joghurtalternatíva növényi sajt-alternatíva perec psyllium rost (útifűmaghéj) só sós aprósütemények tej - tojás - gluténmentes uzsonna és tízórai