Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Gluténmentes burek készítés lépésről, lépésre

Sára lányom a horvát nemzetiségi iskolába jár. A horvát kultúra hetének záró napján burekkel kedveskedtek a gyerekeknek a szakácsnénik. A kislányom sem maradhat ki semmi jóból, ezért anya felcsapott burek gyártónak.

Mondtam Sárának, megcsinálom olyanra, mint a lasanga. Erre ő erőteljesen csóválta a fejét és közölte: tudsz te rendeset is csinálni. Erre anya büszkén kihúzta magát és közölte: tudok. Így megszületett a tökéletes burek, amit eddig sok, sok évig nélkülöznünk kellett.

Mi az a “Burek”?

gluténmentes burek Gluténmentes Íz-lik

Eredete:  A burek vagy börek vékony, rétestésztához hasonló (filo vagy yufka), vékonyra húzott-nyújtott tésztából és általában valamilyen sós (túró, hús, zöldséges, ritkábban édes) töltelékkel készült péksütemény. Feltehetőleg az Oszmán Birodalom korai korszakából, Anatóliai tartományáról származik, majd az oszmán konyha egyik alapkövévé vált. Az egykori Oszmán Birodalomhoz tartozó országokban ma is népszerű, főleg Észak-Afrikában és a Balkánon.
A Larousse lexikon leírása alapján eredetileg sűrű kaskavállal, azaz juhsajttal dúsított besamellel készül. A keveréket gömbökké formálják, majd egy 2 mm vékonyra nyújtott gyúrt tésztából ovális lapokat vágnak ki, ezekbe sodorják a gömböket.”

Hozzávalók: 5 darab burekhez

Töltelékhez:gluténmentes burek

  • 400 g darált hús (ez sertés és marha vegyesen)
  • 1 fej apróra vágott vörös hagyma
  • pici olaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál petrezselyem
  • 2 evőkanál burgonyapehely (ez nyugodtan elhagyható)

Tészta:

  • 1 csomag rizspapír (kör alakúból 20 lap)

Tetejére:

  • 2 evőkanál tejföl
  • közepes (M-es) tojás

Elkészítés:

  • Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a darált húst és a fűszereket. A burgonyapelyhet a végén kevertem bele. Kb. 15 perc alatt készre sütöttem.
    gluténmentes burekvv
  • Nekem most kör alakú rizslapom volt, egy csigához 4 darabot használtam.
  • Egy konyharuhát bevizeztem, jól kicsavartam, a rizslappal ezen dolgoztam.
    Két lapot egymás mellé raktam, ecset segítségével alaposan lekentem vízzel. Középre tettem egy újabb lapot, vizeztem, majd a két szélére ismét egyet-egyet.
  • A kész darált hússal megpakoltam a tésztát, behajtottam a kéz végét és szorosan feltekertem.
    gluténmentes burek
    gluténmentes burek
  • Kiolajozott jénai tálba raktam szorosan egymás mellé a csigákat.
    gluténmentes burek
  • 2 evőkanál tejfölt elkevertem egy tojással és lekentem vele a csigák tetejét.
  • 180 °C fokos sütőben kb. 30 percet sütöttem.

TIPP: Mi tejföllel megkenve fogyasztottuk.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Tápanyagtartalom burgonyapehellyel és kétféle darált hússal

 Tápanyag az egészben 5 adag készítésekor
1 Burekben
Energia 1216 kcal / 5071 kJ 249 kcal / 1045 kJ
Fehérje 97,7 g 19,5 g
Zsír 56,0 g 11,2 g
  amelyből telített zsírsavak 23,9 g 2,8 g
Szénhidrát 71,9 g 14,4 g
  amelyből cukrok 4,3 g 0,9 g
Rost 3,0 g 0,6 g

A gluténmentes burek recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes burek Gluténmentes Íz-lik

gluténmentes burek – Gluténmentes Íz-lik

Kategória: , , ,