Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes fehér csokikrémes bogyósgyümölcsös pite

fehér csokikrémes bogyósgyümölcsös pite gluténmentesen receptKolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy fehér csokikrémes bogyósgyümölcsös pite.

Nyáron ki szeretne sütni?
A konyhában így is nagyon meleg van, ilyenkor a legcélszerűbb sütés nélküli desszertet készíteni. A fehér csokoládéhoz nagyon jól illik a bogyós gyümölcs. Egyedül a krémet kell csak megfőzni, de ezzel nem melegítjük nagyon fel a konyhánkat. A kekszes alaphoz maradék linzert (kekszet) használtam fel. Természetesen: Tej-tojás és gluténmentes desszert.

Hozzávalók (8-10 szelet):

Kekszes alaphoz:

  • 100 g csokis keksz (csokis linzer, Miklos Itus gluténmentes lisztkeverékből korábbi nevén Alfa mix)
  • 120 g gluténmentes zabpehely
  • 90 g ligamargarin olvasztva

Fehércsokis krémréteghez:

  • 250 ml kókuszkrém
  • 100 g vegán fehércsokoládé
  • 1 dl növényi “tej” (most rizsital)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál Lucullus zselatinpor
  • csipet só

Bogyós gyümölcsréteghez:

  • ízlés szerint 1-1 marék fekete-pirosribizli és málna

A fehér csokikrémes bogyósgyümölcsös pite elkészítése:

  • A kekszet, a zabpelyhet eldaráljuk, finommá őrüljük.
  • Az olvasztott ligamargarinnal összekeverjük a morzsalékot, és egy 24 cm-es linzerformába tesszük.
  • Kézzel szépen ellopogatjuk, hagyunk a szélére is a „tésztából”.
  • Hűtőbe helyezzük kb. fél órára.
  • Addig is megmossuk, és lecsepegtetjük a gyümölcsöket.
  • Elkészítjük a fehércsokis krémet.
  • Elkezdjük melegíteni a kókuszkrémet a cukorral, növényi tejjel a csipet sóval, ha már forrni kezd, vegyük le a tűzről.
  • Tegyük bele a felaprított vegán fehércsokoládét, és keverjük el. (Vigyázzunk, hogy a csokoládé ne legyen melegebb, mint 40 °C fok, mert kicsapódhat könnyen!)
  • Ha nem olvad fel a csokoládé, akkor óvatosan melegítsünk az addigi krémen egyet.
  • Tegyük hozzá a zselatint, és megegyszer óvatosan melegítsünk egyet rajta.
  • Öntsük a krémet „tésztalapra”.
  • Tegyük a hűtőbe dermedni.
  • Amikor már majdnem megdermedt a krém, akkor rendezzük el rajta a gyümölcsöket, hogy a krémmel együtt szilárduljon meg.
  • Tegyük még vissza a hűtőbe, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 3 óra

Elkészítés szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 8 szeletre vágva
1 szelet pitében
10 szeletre vágva
1 szelet pitében
Energia 9244 kJ/ 2201 kcal 1155 kJ / 275 kcal 924 kJ / 220 kcal
Zsír 119,8 g 15,0 g 12,0 g
  amelyből telített zsírsavak 69,6 g 8,7 g 7,0 g
Szénhidrát 239,1 g 29,9 g 23,9 g
  amelyből cukrok 114,4 g 14,3 g 11,4 g
Rost 21,8 g 2,7 g 2,2 g
Fehérje 25,6 g 3,2 g 2,6g
4,55 g 0,57 g 0,46 g

A gluténmentes fehér csokikrémes bogyósgyümölcsös pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fehér csokikrémes bogyósgyümölcsös pite recept

gluténmentes fehér csokikrémes bogyósgyümölcsös pite

Kategória: , , ,