Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cukkinis gluténmentes cobbler

cukkinis cobbler recept gluténmentesenKolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy cukkinis cobbler.

Amerikába kivándorolt hollandok készítették először ezt a fajta süteményt, holland sütőben (cobbler) Innen ered a neve. Magyarul talán morzsasütinek lehetne hívni. Cukkinit egész évben vásárolhatunk, én kifejezetten szeretem. Hiszen semleges ízű, így felhasználhatjuk édes- és sós ételekben is. 

Hozzávalók (12-15 főre):

cukkinis réteghez:

  • 1,2 kg nyers cukkini
  • 200 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g citromlé
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • csipet só
  • 2 teáskanál psylium rost útifűmaghéj

Tésztához – morzsához:

  • 560 g Miklo’s It’s us universal (korábbi nevén alfa mix) gluténmentes lisztkeverék
  • 180 g kristálycukor
  • 320 g ligamargarin
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só

A cukkinis gluténmentes cobbler elkészítése:

  • A cukkinit reszeljük le, nem kell kinyomni a levét.
  • Egy edényben odatesszük párolni a cukkinit cukorral, citromlével, citromhéjjal, sóval, fahéjjal.
  • Kb. 15 percig főzzük, pároljuk, majd adjuk hozzá a 2 teáskanál útifűmaghéjat. Keverjük el.
  • Pihentessük legalább fél órát. 
  • Elkészítjük a tésztát. 
  • Az összes hozzávalót, kivéve az őrölt fahéjat, gyors mozdulatokkal összekeverjük.
  • Adunk hozzá egy marék főtt, kihűlt cukkinit, és gyúrjuk össze.
  • Egy nagy gáztepsibe tegyünk sütőpapírt. 
  • A tésztát felezzük el.
  • Egyik felét kézzel (gumikesztyűvel) oszlassuk el egyenletesen a tepsiben.
  • Erre rakjuk a cukkinit.
  • A másik fél tésztához adjuk hozzá az őrölt fahéjat. Gyúrjuk össze a tésztával.
  • Ezt a maradék tésztát tépkedjük rá a cukkinis tésztarétegre. Nem baj, ha nem egyformán jut mindenhová, hiszen ettől lesz igazán gusztusos a süteményünk.
  • Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 40 percet sütjük.
  • A kis rátépett tésztadarabok szépen meg fognak pirulni, ez fogja adni a ropogós, morzsa réteget a desszertünknek.
  • Langyosan már szeletelhető, és fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 2 óra

Receptünk tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, élesztőmentes így összetett diéta esetén is beépíthető a gluténmentes étrendbe.

Tápanyagtartalom az egészben 12 főre

1 adag Cukkinis cobblerben

15 főre

1 adag Cukkinis cobblerben

Energia 23687 kJ / 5640 kcal 1974 kJ / 470 kcal 1579 kJ / 376 kcal
Zsír 200,0 g 16,7 g 13,3 g
  amelyből telített zsírsavak 59,0 g 4,9 g 3,9 g
Szénhidrát 898,1 g 74,8 g 59,9 g
  amelyből cukrok 451,2 g 37,6 g 30,1 g
Rost 49,5 g 4,1 g 3,3 g
Fehérje 23,8 g 2,0 g 1,6 g
5,16 g 0,43 g 0,34 g

A cukkinis gluténmentes cobbler recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

cukkinis gluténmentes cobbler recept

cukkinis gluténmentes cobbler

Kategória: , , ,