Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes gyömbéres, ropogós keksz

Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes gyömbéres, ropogós keksszel bővült.

Ez egy nagyon finom, ropogós keksz. Sokáig eláll zárható dobozban vagy üvegben. Nem puhul meg. 

Hozzávalók (45 db):

  • 250 g Schär Mix IT univerzális lisztkeverék (bármilyen jó hozzá)
  • 50 g barna cukor
  • 100 g Flóra margarin
  • 70 g méz
  • 3g fűszer mix keverék (gyömbér, fahéj, szegfűszeg stb.)
  • 2 db M-es méretű tojássárgája
  • 10 g útifűmaghéj
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3 g sütőpor
  • 1 evőkanál tej (15 g)

A gluténmentes gyömbéres, ropogós keksz elkészítése:

  • Az összes száraz hozzávalót tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom a puha margarint,mézet, tojások sárgáját, begyúrom a tésztát.
  • Ha másik liszttel készíted, lehet hogy pici folyadékot igényel.
  • Én egy evőkanálnyi tejet tettem bele, így lett tökéletes, puha, tészta.
  • Lisztezett gyúrólapon átgyúrom, elfelezem a tésztát, könnyebb vele dolgozni.
  • 2-3 mm vastag téglalappá nyújtom.
  • Tetszőleges formával kiszúrható.
  • Tapadásmentes tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, habkártya segítségével beteszem.
  • 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 8-10 percig sütöm.
  • Halvány rózsaszínű legyen, tepsiben hagyom kihűlni.
  • Ezután zárható dobozban, vagy üvegben tárolom.
  • Igazi ropogós keksz.
  • Nagyon finom, próbáljátok ki Ti is.

Jó étvágyat kívánok hozzá

Elkészítési idő: 35-45 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gyömbéres, ropogós
gluténmentes keksz
Energia 7533 kJ / 1798 kcal 67 kJ / 40 kcal
Zsír 50,2 g 1,1 g
  amelyből telített zsírsavak 11,5 g 0,3 g
Szénhidrát 310,1 g 6,9 g
  amelyből cukrok 118,4 g 2,6 g
Rost 10,4 g 0,2 g
Fehérje 14,5 g 0,3 g
1,86 g 0,04 g

A gluténmentes gyömbéres, ropogós keksz tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes keksz recept

gluténmentes gyömbéres, ropogós keksz

Kategória: , , , ,