Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kenyér vegyes lisztekből

gluténmentes kenyér receptIri mama egy gluténmentes kenyérrel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Úgy alakult hogy elfogyott minden tartalék kenyér féle. It’s us Miklós bread Mix lisztkeveréket nagyon szeretem, de kevés volt, így kiegészítettem maradék lisztekkel. Jól sikerült így is, nagyon finom lett. Sajnos szelet fotót elfelejtettem készíteni.  Természetesen elkészíthető egy féle lisztből is.

Hozzávalók (14 szelet):

  • 200 g It’s us  Mikló’s bread Mix gluténmentes lisztkeverék
  • 80 g Schär Mix B lisztkeverék
  • 120 g Schär univerzális lisztkeverék
  • 6 g só
  • 5 g cukor
  • 5 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 5 g gluténmentes porélesztő
  • 60 g mozzarella sajt
  • 30 g étolaj
  • 170 g langyos víz
  • 200 g langyos tej

Tetejére:

  • 10 g étolaj
  • Pici mák és szezámmag (nem mértem, kicsi mennyiséget tettem rá)

A gluténmentes kenyér vegyes lisztekből elkészítése:

  • Minden száraz hozzávalót tálba mérem, elkeverem. Itt teszem bele a mozzarellát, összekeverem.
  • Ezután a langyos vizet, olajat, langyos tejet. Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
  • Közepesen lágy legyen, ne lehessen formázni.
  • Kis méretű sütő edénybe sütőpapírt simítok, vékonyan lekenem olajjal.
  • Belekanalazom , elsimítom a tésztát.
  • Lekenem olajjal, magokkal szórom. 
  • 40-50 percig kelesztem. 180 fokos sütőben, légkeveréssel,35-45 percig sütöm.
  • Hurkapálcával ellenőrzöm hogy megsült e?
  • Ha nem ragad, elkészült a kenyér. Rácson hagyom kihűlni. 
  • Nem szárad ki, nem morzsálódik, egy hét múlva sem.
  • Nagyon finom lett, próbáljátok ki Ti is.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 110-120 perc

Nehézségi fok: kezdő

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,