Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kenyérke, gyökér kenyér és bagett

gluténmentes bagett és gyökérkenyér receptIri mama gluténmentes péksége most nagyüzemben működik többféle formában készült gluténmentes kenyér, bagett, gyökérkenyér:

Az új év első receptje, egy nagyon jól sikerült kenyér lett. Elfogyott a gluténmentes péksüti itthon, így sütni kellett. Maradék lisztekből gyúrtam be, ami úgy tűnik jót tettek egymásnak.

Hozzávalók:

A gluténmentes kenyér és bagett elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat dagasztó tálba mérem, elkeverem.
  • Beleöntöm a langyos vizet, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát. Végén beleöntöm az olajat, tovább dagasztom, míg elválik az edény falától.
  • Letakarom és duplájára kelesztem.
  • Ez lehet 1 óra, de több is. Attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Nekem dolgom volt, ezért ott hagytam 3 órát magára. Izgultam, mi lesz belőle, de most már tudom, jót tett neki ez a hosszú kelesztés. Ennyire jó szerkezetű, tésztát régen láttam.
  • Olajjal lekenem a gyúrólapot, tésztát elfelezem. Egy tepsibe sütőpapírt teszek, (25 x 35 cm-es).
  • Egyik felét bagettnek formáztam, tetejét bevágtam. Másikat ellentétesen megcsavartam, ez gyökérkenyér lett.
  • 10 percig pihentetem, majd a sütőt 180 °C fokra állítom, légkeverésre. Nem melegítem elő.
  • Betoltam a sütőbe, 40-45 keresztül percig sütöttem.
  • Külön nem kenem le, olajos felületen, olajos kézzel készítettem, így elég ami a felületén van.
  • Rácson hűtöm, majd tetszés szerint tárolható. Lehet fagyasztani is.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

A recept tápértéke folyamatban

Elkészítési idő:

  • előkészítés – dagasztás: 10 perc
  • kelesztés : 1 óra
  • formázás – pihentetés: 15 perc
  • sütés: 35-40 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. GM gyökérkenyérben, vagy
1 db. gluténmentes bagettben
Energia 6140 kJ / 1462 kcal 3070 kJ / 731 kcal
Zsír 21,4 g 10,7 g
  amelyből telített zsírsavak 3,0 g 1,5 g
Szénhidrát 294,0 g 147,0 g
  amelyből cukrok 11,2 g 5,6 g
Rost 40,0 g 20,0 g
Fehérje 14,0 g 7,0 g
7,80 g 3,90 g

A gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett, gyökérkenyér recept

gluténmentes kennyér és bagett

Kategória: , , ,