Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos bagettek, mák- és szezámmagliszttel

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos baget receptel bővült.

Gluténmentes kovásszal készítettem bagettet. Most az íze miatt tettem bele máklisztet és szezámmag lisztet is. Fantasztikus ízvilágú lett a tésztám. Tetejére természetesen mi más is kerülhetett volna, mint a mák és a szezámmag. Elkészítési ideje is rövidebb, mint egy kenyérnél.Szezámmaglisztnél tegyünk még plusz 40 ml vizet, mert igényli ez a liszt. Ekkor tetejét vízzel átmosott fehér- és fekete szezámmag szórjuk le.

Hozzávalók (3 bagett):

Kovászhoz:

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a gm. kovászból
  • 420 ml langyos víz
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 100 g It’s us Fehér gluténmentes kenyérliszt keverék
  • 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus gm- lisztkeverék prebiotikus
  • 100 g Mimen cirokliszt
  • 100 g mákliszt
  • 5 evőkanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 30 g vízzel átmosott mákszemek
  • 1-2 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes kovászos bagettek, mák- és szezámmagliszttel elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • A tésztát szedjük három egyforma darabra.
  • Egyenként formáljuk meg bagetteket.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Tekerjük fel a tésztát.
  • A két csücskét igazítsuk meg, kissé hajtsuk be.
  • Szórjuk meg a felületet mosott mákszemekkel.
  • Tekergessük meg a tésztát a mákban.
  • Ugyan ezt ismételjük meg kétszer a maradék tésztával.
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-6 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a bagett tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
  • Kenjük le óvatosan napraforgó étolajjal.
  • Én bagettsütő formában sütőm a tésztát, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 40-45 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a bagett.
  • Vegyük ki óvatosan a formát, és hagyjuk abban meghűlni.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró pékárut.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, 2-3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

Elkészítési idő:  75 perc + kelesztés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos bagettek, mák- és szezámmagliszttel bővült.

gluténmentes bagett recept

gluténmentes bagett recept

Kategória: , , ,