Gluténmentes kovászos bagettek, mák- és szezámmagliszttel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos baget receptel bővült.
Gluténmentes kovásszal készítettem bagettet. Most az íze miatt tettem bele máklisztet és szezámmag lisztet is. Fantasztikus ízvilágú lett a tésztám. Tetejére természetesen mi más is kerülhetett volna, mint a mák és a szezámmag. Elkészítési ideje is rövidebb, mint egy kenyérnél.Szezámmaglisztnél tegyünk még plusz 40 ml vizet, mert igényli ez a liszt. Ekkor tetejét vízzel átmosott fehér- és fekete szezámmag szórjuk le.
Hozzávalók (3 bagett):
Kovászhoz:
- 60 g érett gluténmentes kovász
- 60 g It’ us Mimen cirokliszt
- 60 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 60 g It’s us Miklos’s univerzális plus gluténmentes lisztkeverék prebiotikus
- 180 ml langyos víz
- 1 teáskanál méz
Tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a gm. kovászból
- 420 ml langyos víz
- 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 15 g só
- csipet cukor
- 100 g It’s us Fehér gluténmentes kenyérliszt keverék
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus gm- lisztkeverék prebiotikus
- 100 g Mimen cirokliszt
- 100 g mákliszt
- 5 evőkanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 30 g vízzel átmosott mákszemek
- 1-2 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes kovászos bagettek, mák- és szezámmagliszttel elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
- Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
- A tésztát szedjük három egyforma darabra.
- Egyenként formáljuk meg bagetteket.
- Formáljuk téglalap alakúra.
- Tekerjük fel a tésztát.
- A két csücskét igazítsuk meg, kissé hajtsuk be.
- Szórjuk meg a felületet mosott mákszemekkel.
- Tekergessük meg a tésztát a mákban.
- Ugyan ezt ismételjük meg kétszer a maradék tésztával.
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 4-6 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a bagett tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
- Kenjük le óvatosan napraforgó étolajjal.
- Én bagettsütő formában sütőm a tésztát, egy sütőpapírral bélelve.
- Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
- Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
- Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
- Kb. 40-45 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a bagett.
- Vegyük ki óvatosan a formát, és hagyjuk abban meghűlni.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró pékárut.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, 2-3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
Elkészítési idő: 75 perc + kelesztés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos bagettek, mák- és szezámmagliszttel bővült.
- Recept címke: cirokliszt cukor étolaj gluténmentes bagettek gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz lisztkeverék mákliszt méz psyllium rost (útifűmaghéj) só