Gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kalács
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kaláccsal bővült.
Pillanatokon belül itt a karácsony. Igyekszem, igyekeztem előtte már több karácsonyi receptet is kipróbálni. Mivel sok-sok erős kovászom van itthon, azt használtam fel. Ha már karácsony, legyen benne gesztenye is. Kalácson a csokoládémáz és a kis apró, piros gránátalma szemek dekorációban is megelevenítik a karácsonyt!
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 15 g egész dió
- 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 30 g Mimen cirokliszt
- 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 10 g méz
- 25 g cukor
- 60 ml langyos víz
Tésztához:
- 250 g kész, előbbi érett kovászból
- 300 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 220 g cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 100 g Mimen cirokliszt
- 100 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális lisztkeverék
- 70 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 1 egész narancs kezeletlen reszelt héja
- 2 teáskanál rumaroma
- ízlés szerint vanília kivonat
- 2 tojássárgája
- 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
- 6 evőkanál étolaj
Töltelék:
- 250 g gesztenyemassza (most cukrozott)
- 3 evőkanál házi lekvár (most szederlekvár)
- 3 evőkanál kakaópor
Csokoládémáz:
- 100 g porcukor
- 80 g vaj
- 3 evőkanál holland kakaópor
- 1 evőkanál növényitejital
- csipet só
Gránátalma szemek:
- ízlés szerinti mennyiségben (most 30 g)
A gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kalács elkészítése:
- Az érett kovászhoz adjuk a kávédarálón ledarált diót és barna rizslisztet.
- A kettőt egyben daráltam le, egyáltalán nem lett szemcsés állagú, és a végén nem érződik a dió.
- A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
- A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
- Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
- Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
- Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
- Amíg az előtészta „éledezik”, a gesztenyemasszát keverjük össze a rummal / rumaromával, a lekvárral és a kakaóporral.
- Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
- Mérjük ki a langyos vizet.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
- Keverjük el alaposan, csomómentesre.
- Adagoljuk hozzá a liszteket.
- Mérjük bele a kész érett kovászból 250 grammot.
- Üssük bele a kettő tojássárgáját.
- Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
- Reszeljük bele a kezeletlen héjú narancshéját.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze.
- Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá.
- Az első lépésnél a tészta kilapításánál vékonyan kenjük rá a kikevert gesztenyemasszát.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Egy nagyobb kenyérsütő formában fogjuk keleszteni a kalácsot.
- Ezt sütőpapírral béleljük ki, és tegyük bele a tésztát.
- Kissé egyengessük el.
- Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!)
- Tegyük be egész éjjelre kelni a hűtőszekrénybe.
- Majd kb. 8 óra múlva vegyük ki, tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, és gyönyörűen életre kelt a kalács, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Kb. 45 perc alatt készre sül.
- Vigyázzunk arra, hogy a gesztenyés réteg is süljön át.
- Azért is kelesztettük olyan sokáig, hogy biztosan megemelkedjen a tészta.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amikor teljesen kihűlt, elkészítjük a csokoládémázt.
- A porcukrot és a holland kakaóport keverjük össze egy kis lábasban.
- Öntsük rá a növényi tejitalt, kockázzuk rá a növényi vajat.
- Melegítsük őket össze alacsony lángon.
- Várjuk meg, míg az összes vaj elolvad, elvegyül a krémben, de folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen!
- Ha a porcukor is szépen elolvadt, nem szemcsés, kapcsoljuk le a lángot.
- Forrón öntsük a sütemény tetejére, mert gyorsan megszilárdul.
- Amíg hűl a máz, pucoljuk meg a gránátalmát.
- Szórjuk meg a tetejét a gyümölccsel.
- Teljesen kihűlve szeleteljük, tálaljuk.
Jó étvágyat és Boldog Ünnepeket kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 8 óra pihentetés hűtőszekrényben, szobamelegen 3 óra, 45 perc sütés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt cirokliszt cukor dió édes étolaj gesztenyemassza gluténmentes kovász gluténmentes zabpehelyliszt gránátalma It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kakaópor lekvár méz narancs porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital rumaroma só tojássárgája uzsonna és tízórai vaj vanília aroma vaníliás cukor vendégváró