Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kalács

kalács recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kaláccsal bővült.

Pillanatokon belül itt a karácsony. Igyekszem, igyekeztem előtte már több karácsonyi receptet is kipróbálni. Mivel sok-sok erős kovászom van itthon, azt használtam fel. Ha már karácsony, legyen benne gesztenye is. Kalácson a csokoládémáz és a kis apró, piros gránátalma szemek dekorációban is megelevenítik a karácsonyt!

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 15 g egész dió
  • 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
  • 30 g Mimen cirokliszt
  • 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
  • 10 g méz
  • 25 g cukor
  • 60 ml langyos víz

Tésztához:

  • 250 g kész, előbbi érett kovászból
  • 300 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • csipet só
  • 220 g cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 100 g Mimen cirokliszt
  • 100 g It’s us Fehér kenyér lisztkeverék
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális lisztkeverék
  • 70 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1 egész narancs kezeletlen reszelt héja
  • 2 teáskanál rumaroma
  • ízlés szerint vanília kivonat
  • 2 tojássárgája
  • 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
  • 6 evőkanál étolaj 

Töltelék:

  • 250 g gesztenyemassza (most cukrozott)
  • 3 evőkanál házi lekvár (most szederlekvár)
  • 3 evőkanál kakaópor

Csokoládémáz:

  • 100 g porcukor
  • 80 g vaj
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 1 evőkanál növényitejital
  • csipet só

Gránátalma szemek:

  • ízlés szerinti mennyiségben (most 30 g)

A gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kalács elkészítése:

  • Az érett kovászhoz adjuk a kávédarálón ledarált diót és barna rizslisztet.
  • A kettőt egyben daráltam le, egyáltalán nem lett szemcsés állagú, és a végén nem érződik a dió.
  • A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
  • A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
  • Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
  • Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
  • Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
  • Amíg az előtészta „éledezik”, a gesztenyemasszát keverjük össze a rummal / rumaromával, a lekvárral és a kakaóporral.
  • Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
  • Mérjük ki a langyos vizet.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
  • Keverjük el alaposan, csomómentesre.
  • Adagoljuk hozzá a liszteket.
  • Mérjük bele a kész érett kovászból 250 grammot.
  • Üssük bele a kettő tojássárgáját.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
  • Reszeljük bele a kezeletlen héjú narancshéját.
  • Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
  • Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
  • Gyúrjuk össze.
  • Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá.
  • Az első lépésnél a tészta kilapításánál vékonyan kenjük rá a kikevert gesztenyemasszát.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
  • Egy nagyobb kenyérsütő formában fogjuk keleszteni a kalácsot.
  • Ezt sütőpapírral béleljük ki, és tegyük bele a tésztát.
  • Kissé egyengessük el.
  • Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!) 
  • Tegyük be egész éjjelre kelni a hűtőszekrénybe.
  • Majd kb. 8 óra múlva vegyük ki, tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, és gyönyörűen életre kelt a kalács, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Kb. 45 perc alatt készre sül.
  • Vigyázzunk arra, hogy a gesztenyés réteg is süljön át.
  • Azért is kelesztettük olyan sokáig, hogy biztosan megemelkedjen a tészta.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Amikor teljesen kihűlt, elkészítjük a csokoládémázt.
  • A porcukrot és a holland kakaóport keverjük össze egy kis lábasban.
  • Öntsük rá a növényi tejitalt, kockázzuk rá a növényi vajat. 
  • Melegítsük őket össze alacsony lángon. 
  • Várjuk meg, míg az összes vaj elolvad, elvegyül a krémben, de folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen! 
  • Ha a porcukor is szépen elolvadt, nem szemcsés, kapcsoljuk le a lángot.
  • Forrón öntsük a sütemény tetejére, mert gyorsan megszilárdul.
  • Amíg hűl a máz, pucoljuk meg a gránátalmát.
  • Szórjuk meg a tetejét a gyümölccsel.
  • Teljesen kihűlve szeleteljük, tálaljuk.

Jó étvágyat és Boldog Ünnepeket kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 8 óra pihentetés hűtőszekrényben, szobamelegen 3 óra, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes kovászos gesztenyés karácsonyi kalács

Kategória: , , ,