Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes szilvás papucs

papucs recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás papuccsal bővült.

Sokszor láttam már az élelmiszer láncok pékség részlegein ezt a tepertős-magvas szilvalekváros papucsot. Most, így tél végén kihasználtam, hogy kaptam házi tepertőt, tejmenteset, és külön odafigyeltek rám, amikor ledarálták is. Anyukámtól pedig van még itthon házi szilvalekvár, szóval minden adott a papucsok elkészítéséhez.

Hozzávalók (16 db):

Tésztához:

  • 450 g Szafi free csökkentett rosttartalmú élesztős gluténmentes kenyér lisztkeverék
  • 100 g friss tepertőkrém
  • 170 g langyos víz
  • 1 g szódabikarbóna
  • 25 g frissen facsart citromlé
  • 7 g só
  • 2 evőkanál porcukor
  • csipetnyi frissen őrölt bors
  • 100 ml növényi ital (most rizsital)
  • fél csomag friss élesztő
  • 3-4 evőkanál Szafi free csökkentett rosttartalmú élesztős kenyér lisztkeverék a kész tészta átgyúrásához, kinyújtásához

Töltelék:

  • 140 g szilvalekvár
  • 1 db tojássárgája

Tetejére:

A gluténmentes szilvás papucs elkészítése:

  • A növényi tejet langyosítsuk fel, adjuk hozzá a cukrot, és az élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni az élesztőt.
  • Mérjük ki a többi nedves, folyékony összetevőt a tésztához.
  • A lisztet és a tepertőkrémet keverjük el.
  • A tészta hozzávalóit öntsük bele a robotgép keverőüstjébe, és a spirálkar segítségével alaposan dolgozzuk össze.
  • A kész tésztát gyúrjuk át lisztezett felületen, és nyújtsuk ki téglalap alakúra. (próbáljuk meg egyenletes vastagságúra nyújtani)
  • Egyenlő nagyságú, 16 kis téglalapot vágjunk ki a kinyújtott tésztából.
  • Most a szilvalekvárt azért kevertem össze a tojássárgájával, mert elég híg volt, mint töltelék, és egész biztosan kifolyt volna a papucsból.
  • Ez a lépés kihagyható, ha a lekvárunk egész kemény.
  • A kis téglalapok közepére helyezzünk egy-egy evőkanálnyi szilvalekvárt.
  • A téglalapok átellenes csúcsait hajtsuk egymásra.
  • Kenjük le a tetejüket a felvert tojással, és szórjuk meg vegyes magvakkal.
  • Langyos, huzatmentes helyen kelesszük kb. 20-25 percig a papucsokat.
  • Közben melegítsük elő a sütőnket 200 °C fokra, helyezzünk be egy kis fém tálba 200 ml vizet, hagyjuk ott a melegedés és a sütési idő alatt is.
  • A papucsokat én két részletben tudtam megsütni csak, de kb. 30-35 perc alatt készen is lettek.
  • Sütési idő függ a sütőnktől.
  • Kihűlve porcukrozzuk meg a tetejét, és egészséggel fogyasszuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

A gluténmentes péksüti receptünk nem tartalmaz tejet, így laktózérzékenyek és tejfejérje allergiások is beépíthetik diétás étrendjükbe.

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes szilvás papucs tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes papucs recept

gluténmentes szilvás papucs

Kategória: , , ,