Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mézes – joghurtos citromos gluténmentes szelet

Iri mama egy újabb, finom gluténmentes süteménmyel készül a húsvétra!
mézes-joghurtos-gluténmentes szelet recept

Addig, addig kísérleteztem, hogy ez a habos csábítás lett belőle. Nagyon mutatós, és finom gluténmentes sütemény, ajánlom mindenkinek. Vendégvárónak, bármilyen alkalomra, húsvétra is tökéletes finomság.

Hozzávalók (32 szelethez):

Tészta:

  • 350 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt
  • 100 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 50 g cukor
  • 1 csipet só
  • 5 g gluténmentes sütőpor
  • 20 g kakaópor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 2 db közepes méretá (M-es) tojás
  • 30 g méz
  • 120 g natúr joghurt (növényi alternatívával is jó)
  • 8 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 1 késhegynyi xantán

Krémhez :

  • 3 csomag vaníliás főzős pudingpor
  • 7 g vaníliás cukor
  • 15 g Schär mix B liszt
  • 6 dl tej (növényi alternatívával is jó)
  • 200 g natúr joghurt
  • 90 g cukor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 20 g friss citromlé
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db lapzselatin

A Mézes – joghurtos citromos gluténmentes szelet elkészítése:

  • Keverő tálba mérem a száraz anyagokat, elkeverem.
  • Ezután a tojásokat, mézet, vajat vagy margarint, majd kézzel elkezdem összegyúrni a tésztát.
  • Majd fokozatosan annyi joghurtot tettem bele, hogy rugalmas tésztát kapjak. Ez nekem 120g sűrű natúr joghurt volt. Ha másik lisztekkel dolgoztok, és másik joghurttal figyelni kell a tészta állagát.
  • Ezután elfelezem a tészta gombócot, sütőpapíron kinyújtom egy 26 x 33 cm-es téglalappá.
  • Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
  • Papírral együtt ráhúzom egy sütőlemezre, és az előmelegített sütőbe 8-10 percig sütöm.
  • Másik felét is így készítem.
  • A krémhez a pudingokat, lisztet, cukrokat, a citrom levét és reszelt héját, a tejjel simára keverem, majd sűrűre főzöm.
  • Langyosra hűtöm, belekeverem a joghurtot, a beáztatott, kinyomott zselatin lapokat, csomómentesre keverem.
  • Utoljára a vajjal vagy margarinnal kihabosítottam.
  • Megfelelő méretű tálcára teszem az egyik lapot, rásimítom a krémet, befedem a másik lappal.
  • Pár órára hűtőbe teszem, hogy a lapok puhuljanak és a krém dermedjen meg.
  • Ezután tetszés szerint szeletelhető.
  • Üde joghurtos, citromos sütemény.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra +hűtés

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet Mézes – joghurtos
citromos gluténmentes szeletben
Energia 21147 kJ / 5035 kcal 659 kJ / 157 kcal
Zsír 208,5 g 6,5 g
  amelyből telített zsírsavak 128,4 g 4,0 g
Szénhidrát 686,4 g 21,5 g
  amelyből cukrok 191,2 g 6,0 g
Rost 25,6 g 0,8 g
Fehérje 68,7 g 2,1 g
7,07 g 0,02 g

A mézes – joghurtos citromos gluténmentes szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

mézes-joghurtos-gluténmentes szelet recept

Mézes-joghurtos citromos gluténmentes szelet

Kategória: , , ,