Gluténmentes őszi szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi szelet bővült.
Teljes egészében benne vagyunk az őszben. Mi más kerülhetett volna a tésztába, mint dió és alma. A tetejére vaníliáspuding és növényi tejszín került. Erre pedig mi más, mint az édes íz ellensúlyozására a sós karamell. Egy esős őszi estén nagyon jólesik elmajszolni ezt a süteményt egy remek könyv társasága mellett.
Hozzávalók (12 – 14 szelet):
Tésztához:
- 230 g Kate’s low carb mix, Sütemény lisztkeverék
- 8 g sütőpor
- 30 g eritrit
- csipet só
- 2 db L-es méretű tojás
- 70 g napraforgó étolaj
- 195 ml növényi “tej” (most rizsital)
Tészta töltelékéhez:
- 300g pucolt alma
- 100 g dió
- 2 evőkanál eritrit
- csipet só
- fél kezeletlen héjú narancs reszelt leve
- 1 db narancs frissen facsart leve
- 1 db citrom frissen facsart leve
Tetejére a krém:
- 3 dl növényi ital (most rizsital)
- 3 evőkanál eritrit
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 250 ml Alpro növényi tejszín (Szójakészítmény habkészítéshez)
- 120 g Növényi mascarpone
Sós karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
- fél teáskanál só
A gluténmentes őszi szelet elkészítése:
- A megpucolt almákat apró darabokra vágjuk fel.
- Reszeljük hozzá a narancshéjat.
- Facsarjuk hozzá a citrom- és a narancslevet.
- Adjuk hozzá az eritritet és a csipet sót.
- Főzzük össze alaposan ezeket.
- Tegyük félre kihűlni.
- Elkészítjük a tésztát addig.
- Kikeverjük a tészta hozzávalóit, és alaposan csomómentesre keverjük.
- Ha már kissé kihűlt az almás, diós főzet, keverjük a tésztához.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük ezt a gazdagított tésztát.
- Előmelegített 180°C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül, elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a Vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
- Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
- Tegyük hidegebb helyre, hogy a karamell besűrűsödjön.
- Amikor mindezzel készen vagyunk, elkészítjük a pudingot.
- A növényi tejben elkeverjük a pudingport, az eritritet és a sót.
- Nagyon jó sűrűre főzzük.
- Kivesszük a tepsiből a kész piskótát.
- Hagyjuk kihűlni.
- Elkezdjük felverni a növényi tejet.
- Amikor már majdnem kész, kemény a habunk, adjuk hozzá a növényi mascarpónét.
- Verjük tovább pár pillanatig.
- A kihűlt pudinggal alaposan keverjük össze ezt a habot.
- Ezt kenjük a tésztára.
- Erre díszítésként csurgassuk rá a sós karamellt.
- Esetleg szórjuk meg a tetejét darált pisztáciával.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 12 szeletre osztva 1 öszi szeletben |
14 szeletre osztva 1 őszi szeletben |
| Energia | 23382 kJ / 5103 kcal | 1781 kJ / 425 kcal | 1526 kJ / 364 kcal |
| Zsír | 311,4 g | 26,0 g | 22,2 g |
| amelyből telített zsírsavak | 146,5 g | 12,2 g | 10,5 g |
| Szénhidrát | 488,9 g | 40,7 g | 34,9 g |
| amelyből cukrok | 261,9 g | 30,2 g | 18,7 g |
| Rost | 94,6 g | 7,1 g | 6,0 g |
| Fehérje | 50,2 g | 4,2 g | 3,6 g |
| Só | 13,02 g | 1,0 g | 0,93 g |
A gluténmentes őszi szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor dió eritrit étolaj It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék margarin mascarpone narancs reggeli só sütőpor tej tejszín tojás uzsonna és tízórai vanília puding










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

