Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes őszi szelet

szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi szelet bővült.

Teljes egészében benne vagyunk az őszben. Mi más kerülhetett volna a tésztába, mint dió és alma. A tetejére vaníliáspuding és növényi tejszín került. Erre pedig mi más, mint az édes íz ellensúlyozására a sós karamell. Egy esős őszi estén nagyon jólesik elmajszolni ezt a süteményt egy remek könyv társasága mellett.

Hozzávalók (12 – 14 szelet):

Tésztához:

  • 230 g Kate’s low carb mix, Sütemény lisztkeverék
  • 8 g sütőpor
  • 30 g eritrit
  • csipet só
  • 2 db L-es méretű tojás
  • 70 g napraforgó étolaj
  • 195 ml növényi “tej” (most rizsital)

Tészta töltelékéhez:

  • 300g pucolt alma
  • 100 g dió
  • 2 evőkanál eritrit
  • csipet só
  • fél kezeletlen héjú narancs reszelt leve
  • 1 db narancs frissen facsart leve
  • 1 db citrom frissen facsart leve

Tetejére a krém:

  • 3 dl növényi ital (most rizsital)
  • 3 evőkanál eritrit
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 250 ml Alpro növényi tejszín (Szójakészítmény habkészítéshez)
  • 120 g Növényi mascarpone

Sós karamellhez:

  • 200 g cukor
  • 60 g Vénusz margarin
  • 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
  • fél teáskanál só

A gluténmentes őszi szelet elkészítése:

  • A megpucolt almákat apró darabokra vágjuk fel.
  • Reszeljük hozzá a narancshéjat.
  • Facsarjuk hozzá a citrom- és a narancslevet.
  • Adjuk hozzá az eritritet és a csipet sót.
  • Főzzük össze alaposan ezeket.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Elkészítjük a tésztát addig.
  • Kikeverjük a tészta hozzávalóit, és alaposan csomómentesre keverjük.
  • Ha már kissé kihűlt az almás, diós főzet, keverjük a tésztához.
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük ezt a gazdagított tésztát.
  • Előmelegített 180°C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  • Amíg sül, elkészítjük a sós karamellt.
  • A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  • Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a Vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
  • Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
  • Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
  • Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
  • Tegyük hidegebb helyre, hogy a karamell besűrűsödjön. 
  • Amikor mindezzel készen vagyunk, elkészítjük a pudingot.
  • A növényi tejben elkeverjük a pudingport, az eritritet és a sót.
  • Nagyon jó sűrűre főzzük.
  • Kivesszük a tepsiből a kész piskótát.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • Elkezdjük felverni a növényi tejet.
  • Amikor már majdnem kész, kemény a habunk, adjuk hozzá a növényi mascarpónét.
  • Verjük tovább pár pillanatig.
  • A kihűlt pudinggal alaposan keverjük össze ezt a habot.
  • Ezt kenjük a tésztára.
  • Erre díszítésként csurgassuk rá a sós karamellt.
  • Esetleg szórjuk meg a tetejét darált pisztáciával.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 12 szeletre osztva 1
öszi szeletben
14 szeletre osztva 1
őszi szeletben
Energia 23382 kJ / 5103 kcal 1781 kJ / 425 kcal 1526 kJ / 364 kcal
Zsír 311,4 g 26,0 g 22,2 g
  amelyből telített zsírsavak 146,5 g 12,2 g 10,5 g
Szénhidrát 488,9 g 40,7 g 34,9 g
  amelyből cukrok 261,9 g 30,2 g 18,7 g
Rost 94,6 g 7,1 g 6,0 g
Fehérje 50,2 g 4,2 g 3,6 g
13,02 g 1,0 g 0,93 g

A gluténmentes őszi szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szelet recept

gluténmentes őszi szelet

Kategória: , ,