Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes céklás, epres csigák

csiga recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes céklás, epres csigákkal bővült.

Kimondhatatlanul, leírhatatlanul szeretem a csigákat. No nem azokat, amelyek képesek elmozdulni, hanem a finom, puha, sütőben megsült, még szinte langyos, szaftos tésztakülönlegességeket. Most céklával színeztem a tésztát, így nem is száradt ki. A céklától kellemes rózsaszín lett a csigám. Eperlekvár, és eper került bele. Mennyi, igazán tavasz indító finomság.

Hozzávalók (11 db):

Töltelék:

  • 1 evőkanál Rama margarin
  • 3 evőkanál házi eperlekvár
  • 3 db friss eperszem (kb. 70 g)

Nyújtáshoz:

  • 2-3 evőkanál It’s us mimen cirok pékáru lisztkeverék

Tetejére:

  • 1 evőkanál Rama margarin

Cukormáz:

  • 3 evőkanál porcukor
  • annyi frissen facsart citromlé, amennyit felvesz a cukor
  • fél reszelt biocitrom reszelt héja

A gluténmentes céklás, epres csigák elkészítése:

  • Élesztőt csipet cukorral 50 ml langyos vízben futtassuk fel.
  • Addig a főtt céklát reszeljük le finom lyukú reszelőn.
  • Mérjük ki a száraz összetevőket és a vizet is.
  • A száraz összetevőkhöz öntsük a megkelt élesztőt.
  • Adjuk hozzá a megolvasztott Rama margarint.
  • Kezdjük egy gyúrni a tésztát.
  • Fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, és úgy gyúrjuk tovább.
  • Fokozatosan fogja felvenni a vizet.
  • Ciroklisztkeveréken nyújtsuk ki vékony téglalappá a tésztát.
  • A tésztát kenjük le puha, szobahőmérsékletű margarinnal.
  • Erre vékonyan kenjük rá a házi eperlekvárt.
  • A megmosott epret apróra vágva tegyük a lekvárral lekent tésztára.
  • Tekerjük fel a csigatésztát.
  • Két ujjnyi vastagságúra vágjuk fel.
  • Enyhén margarinozott tepsibe rakjuk a csigákat.
  • Lekenjük a tetejüket olvaszott, maradék margarinnal.
  • Lefedve hagyjuk kelni, körülbelül 30 percet, amíg duplájára nem kel meg.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőbe tegyünk kis fém edénybe 2 dl vizet.
  • Süssük készre 30-35 perc alatt.
  • Tetejére, amikor már kihűltek a csigák, tegyünk cukormázt.
  • A cukormáz hozzávalóit keverjünk el sűrűre, de csorgatható állagúra.
  • Csurgassunk néhány vonalat a csigákra.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes céklás, epres csigák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csiga recept

gluténmentes céklás, epres csigák

Kategória: , , ,