Gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér bővült.
Ezzel a recepttel nagy bajban voltam. Először csak „egyszerű” sütőtökös kalácsot készítettem, majd a tanári kollégák bíztatására tettem bele aszalt gyümölcsöket, pár fajta magot is. Na és akkor itt a „neheze”. Egyszerűen annyira, de annyira finom lett, hogy szerintem a Panettonét „veri”, nem fogok kísérletezni azzal többet. A másik pedig az, hogy a sok gyümölcstől, fűszertől akár őszi ünnepi lakoma éke is lehetne a kalácsom, vagy épp karácsonyi desszert is. Mindenki döntse el magában, mire, mikor használná.
Hozzávalók (14 (hatalmas) szelet):
Tésztához:
- 240 g érett előtészta (kovászból)
- 50 g Mimem cirok pékáru lisztkeverék
- 100 g It s us Miklos universal mix plus prebiotikus cikórianulinnal
- 250 g Its us Miklos bread, fehér kenyér lisztkeverék
- 50 g Its us Naturbit kukoricakeményítő
- 200 g cukor
- 1 zacskó vaniliás cukor
- 10 g méz
- 400 ml langyos víz
- 2 csipet só
- 1 db M méretű tojássárgája
- 5-a evőkanál napraforgó étolaj
- 16 g Its us Naturbit gluténmentes útifűmaghéj őrlemény
- 3 g konjak liszt (vagy helyette +3 g útifűmaghéj őrlemény)
Tészta egy kisebb részéhez:
- 80 g apróra vágott alma
- 100 g reszelt sütőtök
- 100 g cukor
- 3 teáskanál karácsonyi fűszerkeverék
Töltelék:
- 80 g aszalt áfonya
- 50 g kandírozott gyümölcs
- 30 g napraforgómag
- 15 g pucolt, tökmag
Első lekenéshez:
- 15 g olvasztott liga
Sütés vége előtti lekenés:
- 15 g olvasztott liga
- 2 evőkanál porcukor
A gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér elkészítése:
- Reszeljük le a sütőtököt.
- Vágjuk össze az almát apróra.
- Szórjuk meg a karácsonyi fűszerekkel és a cukorral.
- Tegyük be mikrohullámú sütőbe 2 percre.
- Ezután tegyük félre kissé kihűlni.
- Egy nagyobb tálba mérjük ki a vizet.
- Adjuk hozzá a cukrot, csipet sót, útifűmaghéjat és a konjak lisztet is.
- Keverjük el alaposan.
- Hagyjuk kissé magára.
- Közben mossuk át alaposan meleg, forró vízzel az aszalt-kandírozott gyümölcsöt, és a magokat is.
- Mérjük ki a liszteket.
- Üssük bele a tojássárgáját a tálba a liszt mellé.
- Gumikesztyűt húzzunk, mert a tészta nagyon tapadós!
- Kezdjük el összegyúrni.
- Amikor már egynemű a tésztánk, adjuk hozzá az érett kovászt.
- A tészta tapad-ragad, de NEM BAJ, így lesz jó!
- A tésztát szedjük két részre.
- Egy kisebbre és egy nagyobbra.
- A kisebb tésztába keverjük bele a megpárolt almát és a sütőtököt, amit előzőleg kissé kihűtöttünk.
- Olajozzunk meg az asztal felületét.
- Tegyük rá a sima, nagyobb tésztát.
- Kevés olajat öntsünk rá.
- Kezünkkel lapítsuk el a tésztát.
- Szórjuk meg az átmosott gyümölcsökkel, magvakkal.
- Erre tegyük rá a sütőtökös-almás tésztát.
- Ezt is próbáljuk meg ellapítani az alsó tésztára.
- Felső és az alsó részét is hajtsuk középre.
- Majd oldalról egymásra a tésztát.
- A tészta most is tapad-ragad, inkább nyúlós, de tényleg így jó.
- Egy sütőpapírral bélelt nagyobb edénybe/kelesztőkosárba tegyük be a tésztát.
- Ezután jöhet a kelesztés.
- Takarjuk le, és tegyük huzatmentes helyre a tésztát.
- Hőmérséklettől- és a kovászunk erősségétől is függ a kelesztési hőmérséklettől is.
- Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.
- Tegyünk az aljára kis fémtálba 200 ml vizet.
- Tegyük bele a fémlábast is melegedni, forrósodni.
- Vigyázzunk, valóban forró, és balesetveszélyes lehet a lábas!
- Süssük még kb. 30 percet.
- Érdemes ellenőrizni, egy hústű segítségével, valóban átsült-e a tészta.
- Mielőtt kisül teljesen a kalács, kenjük le a ligás-porcukros keverékkel, esetleg szórjuk meg sütés álló cukorral.
- Ezt követően már csak pár percet süssük.
- Kihűlve, szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra + 4-6 óra pihentetés + sütés kb. 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya alma cirokliszt cukor étolaj gluténmentes tészta It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kandírozott gyümölcs kukoricakeményítő méz napraforgómag porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) só sütőtök tojássárgája tökmag