Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér

gyümölcsös kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér bővült.

Ezzel a recepttel nagy bajban voltam. Először csak „egyszerű” sütőtökös kalácsot készítettem, majd a tanári kollégák bíztatására tettem bele aszalt gyümölcsöket, pár fajta magot is. Na és akkor itt a „neheze”. Egyszerűen annyira, de annyira finom lett, hogy szerintem a Panettonét „veri”, nem fogok kísérletezni azzal többet. A másik pedig az, hogy a sok gyümölcstől, fűszertől akár őszi ünnepi lakoma éke is lehetne a kalácsom, vagy épp karácsonyi desszert is. Mindenki döntse el magában, mire, mikor használná.

Hozzávalók (14 (hatalmas) szelet):

Tésztához:

  • 240 g érett előtészta (kovászból)
  • 50 g Mimem cirok pékáru lisztkeverék
  • 100 g It s us Miklos universal mix plus prebiotikus cikórianulinnal
  • 250 g Its us Miklos bread, fehér kenyér lisztkeverék
  • 50 g Its us Naturbit kukoricakeményítő
  • 200 g cukor
  • 1 zacskó vaniliás cukor
  • 10 g méz
  • 400 ml langyos víz
  • 2 csipet só
  • 1 db M méretű tojássárgája
  • 5-a evőkanál napraforgó étolaj
  • 16 g Its us Naturbit gluténmentes útifűmaghéj őrlemény
  • 3 g konjak liszt (vagy helyette +3 g útifűmaghéj őrlemény)

Tészta egy kisebb részéhez:

  • 80 g apróra vágott alma
  • 100 g reszelt sütőtök
  • 100 g cukor
  • 3 teáskanál karácsonyi fűszerkeverék

Töltelék:

  • 80 g aszalt áfonya
  • 50 g kandírozott gyümölcs
  • 30 g napraforgómag
  • 15 g pucolt, tökmag

Első lekenéshez:

  • 15 g olvasztott liga

Sütés vége előtti lekenés:

  • 15 g olvasztott liga
  • 2 evőkanál porcukor

A gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér elkészítése:

  • Reszeljük le a sütőtököt.
  • Vágjuk össze az almát apróra.
  • Szórjuk meg a karácsonyi fűszerekkel és a cukorral.
  • Tegyük be mikrohullámú sütőbe 2 percre.
  • Ezután tegyük félre kissé kihűlni.
  • Egy nagyobb tálba mérjük ki a vizet.
  • Adjuk hozzá a cukrot, csipet sót, útifűmaghéjat és a konjak lisztet is.
  • Keverjük el alaposan.
  • Hagyjuk kissé magára.
  • Közben mossuk át alaposan meleg, forró vízzel az aszalt-kandírozott gyümölcsöt, és a magokat is.
  • Mérjük ki a liszteket.
  • Üssük bele a tojássárgáját a tálba a liszt mellé.
  • Gumikesztyűt húzzunk, mert a tészta nagyon tapadós!
  • Kezdjük el összegyúrni.
  • Amikor már egynemű a tésztánk, adjuk hozzá az érett kovászt.
  • A tészta tapad-ragad, de NEM BAJ, így lesz jó!
  • A tésztát szedjük két részre.
  • Egy kisebbre és egy nagyobbra.
  • A kisebb tésztába keverjük bele a megpárolt almát és a sütőtököt, amit előzőleg kissé kihűtöttünk.
  • Olajozzunk meg az asztal felületét.
  • Tegyük rá a sima, nagyobb tésztát.
  • Kevés olajat öntsünk rá.
  • Kezünkkel lapítsuk el a tésztát.
  • Szórjuk meg az átmosott gyümölcsökkel, magvakkal.
  • Erre tegyük rá a sütőtökös-almás tésztát.
  • Ezt is próbáljuk meg ellapítani az alsó tésztára.
  • Felső és az alsó részét is hajtsuk középre.
  • Majd oldalról egymásra a tésztát.
  • A tészta most is tapad-ragad, inkább nyúlós, de tényleg így jó.
  • Egy sütőpapírral bélelt nagyobb edénybe/kelesztőkosárba tegyük be a tésztát.
  • Ezután jöhet a kelesztés.
  • Takarjuk le, és tegyük huzatmentes helyre a tésztát.
  • Hőmérséklettől- és a kovászunk erősségétől is függ a kelesztési hőmérséklettől is.
  • Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.
  • Tegyünk az aljára kis fémtálba 200 ml vizet.
  • Tegyük bele a fémlábast is melegedni, forrósodni.
  • Vigyázzunk, valóban forró, és balesetveszélyes lehet a lábas!
  • Süssük még kb. 30 percet.
  • Érdemes ellenőrizni, egy hústű segítségével, valóban átsült-e a tészta.
  • Mielőtt kisül teljesen a kalács, kenjük le a ligás-porcukros keverékkel, esetleg szórjuk meg sütés álló cukorral.
  • Ezt követően már csak pár percet süssük.
  • Kihűlve, szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra + 4-6 óra pihentetés + sütés kb. 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes ünnepi kovászos gyümölcsös kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes gyümölcsös kenyér recept

gluténmentes gyümölcsös kenyér recept

Kategória: , , , ,