Gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonka
Iri mama egy gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonkával bővítette receptgyűjteményünket!
Nehezen találtam meg itt Angliában, ahol élek, a nekem való gluténmentes, finom sonkát. Nincs akkora választék mint otthon Magyarországon. Kaptam Apától egy felvágott készítőt, amit nagyon egyszerű kezelni. Praktikus, gyors, és csakis a képzeletünk szab határt milyen felvágottat készítsünk. Most így csináltam.
Hozzávalók 80 dkg-hoz – az egyik rúd: 30 dkg (kb. 6 adag), a másik: 50 dkg (kb. 10 adag) :
- 70 dkg nyers csirkemell
- 60 g sajt, kockára vágva
- 10 g házi zsír
- 20 dkg fagyasztott cukorborsó
- 10 dkg kaliforniai paprika, kockára vágva
- 30 g sárgarépa
- 1 dl tejszín (növényi eredetű is jó)
- 2 gerezd fokhagyma
Fűszerek nálam:
- 3-4 g só
- csipet őrölt bors
- csipet fokhagymapor
- csipet szerecsendió
- csipet őrölt kömény
- 1 teáskanál (3g összesen) szárított metélő hagyma és petrezselyem zöld
- 1 evőkanál (2g) olasz fűszer mix keverék (Lidl kapható)
A gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonka elkészítése:
- Csirkemellet megmosom, kisebb kockára vágom.
- Jobb ha kicsit fagyos még a hús.
- Késes aprítóban teszem, rá a fűszereket, fokhagymát.
- Pillanatok alatt kész a hús pép.
- Nekem egyszerre belefért, ha kisebb aprítótok van, több adagban készítsétek.
- Ezután egy tálba átteszem, beleteszem a felkockázott paprikát, répát és a cukorborsót nyersen.
- Hozzáadom a tejszínt és a zsírt, átforgatom az egészet.
- Igazából ennyi. Itt jön a szalámi készítő.
- Nekem műanyagból készült van.
- Henger alakú,ebbe töltöm a keveréket.
- Belefért az egész massza, de mikor rácsavarjuk a tetejét, kinyomja.
- Ezért egy részét tettem a hengerbe, másikat, rákanalaztam egy alufóliára.
- Feltekertem jó szorosan, majd a két végét megcsavartam, mint a szaloncukrot.
- Még 2 rétegbe csomagoltam, hogy biztosan nefakadjon ki.
- A hengert is, és a fóliásat is 80 °C fokos vízben 2 órát főztem.
- Ezután 1 napra hűtőbe teszem.
- Másnap letekertem a tetejét a szalámi készítőnek, nagyon könnyen kicsúszott belőle.
- Másikról levettem az alufóliát.
- Mind a kettő tökéletes lett.
- A géppel készült szárazabb, a kézzel szaftosabb.
- Egyszóval, otthoni körülmények között is nagyon finom felvágott készíthető.
- Csak ezért nem szükséges megvásárolni ezt a gépet, kézzel is elkészíthető.
- Lehet még fokozni, picit lekenni paprikás olajjal, vagy kérget sütni rá.
- Érdemes kipróbálni ezt a finom minden mentes csirkemell sonkát.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 20 perc +2 óra főzés +24 óra hűtés
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben (kb. 16 adag) |
50 dkg-os rúdban (10 adag) |
30 dkg-os rúdban (6 adag) |
Energia | 6274 kJ / 1494 kcal | 3921 kJ / 934 kcal | 2353 kJ / 560 kcal |
Zsír | 52,8 g | 33,0 g | 19,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 28,2 g | 18,0 g | 10,8 g |
Szénhidrát | 41,5 g | 26,0 g | 15,6 g |
amelyből cukrok | 20,6 g | 13,0 g | 7,8 g |
Rost | 19,5 g | 12,0 g | 7,2 g |
Fehérje | 203,1 g | 127,0 g | 76,2 g |
Só | 5,21 g | 3,30 g | 1,98 g |
A gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors csirkemell fokhagyma hagyma köménymag paprika petrezselyem reggeli sajt sárgarépa só szerecsendió tejszín uzsonna és tízórai zsír