Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonka

csirkemell recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonkával bővítette receptgyűjteményünket!

Nehezen találtam meg itt  Angliában, ahol élek, a nekem való gluténmentes, finom sonkát. Nincs akkora választék mint otthon Magyarországon. Kaptam Apától egy felvágott készítőt, amit nagyon egyszerű kezelni. Praktikus, gyors, és csakis a képzeletünk szab határt milyen felvágottat készítsünk. Most így csináltam.

Hozzávalók 80 dkg-hoz – az egyik rúd: 30 dkg (kb. 6 adag), a másik: 50 dkg (kb. 10 adag) :

  • 70 dkg nyers csirkemell
  • 60 g sajt, kockára vágva
  • 10 g házi zsír
  • 20 dkg fagyasztott cukorborsó
  • 10 dkg kaliforniai paprika, kockára vágva
  • 30 g sárgarépa 
  • 1 dl tejszín (növényi eredetű is jó)
  • 2 gerezd fokhagyma

Fűszerek nálam:

  • 3-4 g só
  • csipet őrölt bors
  • csipet fokhagymapor 
  • csipet szerecsendió 
  • csipet őrölt kömény 
  • 1 teáskanál (3g összesen) szárított metélő hagyma és petrezselyem zöld 
  • 1 evőkanál (2g) olasz fűszer mix keverék (Lidl kapható)

A gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonka elkészítése:

  • Csirkemellet megmosom, kisebb kockára vágom.
  • Jobb ha kicsit fagyos még a hús.
  • Késes aprítóban teszem, rá a fűszereket, fokhagymát.
  • Pillanatok alatt kész a hús pép.
  • Nekem egyszerre belefért, ha kisebb aprítótok van, több adagban készítsétek.
  • Ezután egy tálba átteszem, beleteszem a felkockázott paprikát, répát és a cukorborsót nyersen.
  • Hozzáadom a tejszínt és a zsírt, átforgatom az egészet.
  • Igazából ennyi. Itt jön a szalámi készítő.
  • Nekem műanyagból készült van.
  • Henger alakú,ebbe töltöm a keveréket.
  • Belefért az egész massza, de mikor rácsavarjuk a tetejét, kinyomja.
  • Ezért egy részét tettem a hengerbe, másikat, rákanalaztam egy alufóliára.
  • Feltekertem jó szorosan, majd a két végét megcsavartam, mint a szaloncukrot.
  • Még 2 rétegbe csomagoltam, hogy biztosan nefakadjon ki.
  • A hengert is, és a fóliásat is 80 °C fokos vízben 2 órát főztem.
  • Ezután 1 napra hűtőbe teszem.
  • Másnap letekertem a tetejét a szalámi készítőnek, nagyon könnyen kicsúszott belőle.
  • Másikról levettem az alufóliát.
  • Mind a kettő tökéletes lett.
  • A géppel készült szárazabb, a kézzel szaftosabb.
  • Egyszóval, otthoni körülmények között is nagyon finom felvágott készíthető.
  • Csak ezért nem szükséges megvásárolni ezt a gépet, kézzel is elkészíthető.
  • Lehet még fokozni, picit lekenni paprikás olajjal, vagy kérget sütni rá.
  • Érdemes kipróbálni ezt a finom minden mentes csirkemell sonkát.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 20 perc +2 óra főzés +24 óra hűtés 

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben
(kb. 16 adag)
50 dkg-os rúdban
(10 adag)
30 dkg-os rúdban
(6 adag)
Energia 6274 kJ / 1494 kcal 3921 kJ / 934 kcal 2353 kJ / 560 kcal
Zsír 52,8 g 33,0 g 19,8 g
  amelyből telített zsírsavak 28,2 g 18,0 g 10,8 g
Szénhidrát 41,5 g 26,0 g 15,6 g
  amelyből cukrok 20,6 g 13,0 g 7,8 g
Rost 19,5 g 12,0 g 7,2 g
Fehérje 203,1 g 127,0 g 76,2 g
5,21 g 3,30 g 1,98 g

A gluténmentes zöldséges sajtos csirkemell sonka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes csirkemell recept

gluténmentes csirkemell sonka

Kategória: , ,