Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes zsemle magas rost- és alacsony szénhidrát tartalommal.

Kiss Móni azaz Mona az Mona Kohája blog szerzője egyik kedvenc gluténmentes zsemle receptét készítette a gluténérzékeny.hu olvasói számára. A zsemle különlegessége a magas rost és nagyon alacsony szénhidrát (és cukor) tartalma miatt IR (inzulin rezisztencia) diétába is beilleszthető.

gluténmentes zsemle monaHozzávalók: 2 nagy vagy 3 kisebb zsemléhez

  • 10 dkg Nocarb rost sütőmix
  • 1 kávéskanál só
  • 80 g tojásfehérje
  • 3 db közepes (M-es) tojás
  • 7 g gluténmentes sütőpor
  • 1 dl ivóvíz

Elkészítés:

  • Az alapanyagokat egy nagyobb tálban jó alaposan kigyúrjuk, majd két / három részre osztjuk.
  • Zsemlét formázunk belőle, majd sütőpapíros tepsire tesszük, és 20 percet pihentetjük.
  • 210 fokos sütőben 15 percig sütjük
  • Majd 180 °C fokos sütőben tovább sütjük még kb. 25 percig.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni!
  • Ízlés szerint készíthetünk belőle tízórait, reggelit, de főétkezéshez is fogyaszthatjuk kenyér helyett ezt a gluténmentes zsömlét.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 70 perc

TIPP: a magas rosttartalom miatt javasolt a bőséges folyadék fogyasztás is.

Tápanyagtartalom az egészben 3 kicsi esetén 1 darabban
Energia 293 kcal / 1227 kJ 98 kcal / 504 kJ
Fehérje 32,3 g 10,8 g
Zsír 16,1 g 5,4 g
  amelyből telített zsírsavak 5,1 g 1,7 g
Szénhidrát 2,7 g 0,9 g
  amelyből cukrok 0,8 g 0,3 g
Rost 84 g 28 g

A gluténmentes zsemle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes zsemle mona

Mona kedvenc gluténmentes zsemléjéből kiváló tízórait készíthetünk.

Kategória: , , ,